TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Istanbul, Istanbul
Istanbul Istanbul Istanbul Istanbul
Burhan Sonmez

Adunați împreună, în aceeași celulă, orășeanul melancolic (Doctorul), spiritul tânăr și revoluționar (studentul Demirtay), săteanul dornic să descopere misterele orașului (Unchiul Kuheylan) și frizerul epuizat de iubire (Kamo), cei patru oferă un tablou caleidoscopic a unui Istanbul ancestral înlocuit de cel nou, modern, în care răutatea predomină și asuprește. Burhan Sonmez ne aduce un nou Decameron, de data aceasta al înfrângerii fizice, dar al puterii sufletului, și un nou basm al unei Șeherezade contemporane care așteaptă moartea, dar nu își prelungește agonia.

Poveștile celor patru naratori consemnează întâmplările hazlii sau dureroase ale locuitorilor fiecărui cotlon ale marelui oraș (fie cu iz de legendă, fie apropiate de realitate – „tot ce s-a trăit în trecut și acum se transmite prin vorbe și devine tot o poveste”, la fel cum viceversa este valabilă). Astfel, ei încearcă să-și protejeze apropiații (cei pentru care au fost întemnițați), dar și propriile răni interioare (tortura nu mai are efect decât asupra corpului) imaginând o poveste a luxuriantului, maiestuosului Istanbul, ce reprezintă nu numai urbanitatea, grandoarea realizată de oameni, dar și orașul interior al fiecăruia, cu ale sale cotloane întunecate, dar și cu uriașele bulevarde ale amintirilor frumoase. Fiecare are în sine un Istanbul al său, indiferent de ce nume îi conferim și luptăm împotriva apăsării, greutății lui, cu fiecare poveste pe care o născocim sau o întâlnim. Poate cea a lui Sonmez vă va ajuta măcar puțin.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Așteptându-l pe Bojangles Așteptându-l pe Bojangles Așteptându-l pe Bojangles Olivier Bourdeaut
Olivier Bourdeaut creează imaginea unui cuplu fără griji, ce trăiește din plin...
În furtuni de oțel În furtuni de oțel În furtuni de oțel Ernst Junger
Pentru cei care au văzut excelentul film al lui Christopher Nolan – Dunkirk,...
Primăvara la Roma a doamnei Stone Primăvara la Roma a doamnei Stone Primăvara la Roma a doamnei Stone Tennessee Williams
Romanul lui Tennessee Williams este o dramă bine scrisă despre întâlnirea...
Ai uitat să râzi Ai uitat să râzi Ai uitat să râzi Bogdan Munteanu
Deși mai are două cărți scoase la editura Limes (cu distribuție minoră, probabil),...
Bonsai Bonsai Bonsai Alejandro Zambra
Emilia și Julio au în comun o minciună: amândoi susțin că l-au citit pe...