TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Învelit în propriul corp

Acest volum de versuri al Denisei Duran poate fi citit asa cum „ai citi” un film fotografic ce a surprins zbaterea unui suflet ieșit din trup, încercările sale de a se recunoaște pe sine, de a-și recunoaște trupul, de a reintra în propriul trup. Uneori ai impresia că sufletul își pozează trupul, apoi invers, trupul își pozează sufletul, ca într-un joc nebun ce pare să aibă ca miză prelungirea timpului în care cele două părți vor rămâne separate pentru a se repurifica fiecare în parte, pentru a fi apte să se reunească sub forma unui tot unitar.
Renunțând la metafora filmului foto, aș putea spune că placheta aceasta cuprinde o serie de micro-poeme șlefuite până la esență, ce au ca numitor comun din punct de vedere stilistic și estetic îmbinarea imaginilor dure cu cele sensibile, ca într-un sistem de dublu-helix specific ADN-ului. Și ele chiar par a spune povestea unui anume ADN petrecută real undeva în timpul și spațiul nostru curent, dar totuși departe de ochii noștri incapabili să o perceapă. Inclusiv afișarea titlurilor la finalul fiecărei scântei poetice nu spune altceva decât că totul s-a desfășurat doar în oglindă, în oglinda interioară a eului poetic.
Pentru mine lectura acestor poeme a avut un efectec paradoxal întrucât deși citeam despre o rană deschisă, mie mi se închideau toate rănile. Un fel de cu rana pe rană legând, mesianic.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ştefan Câlţia
În vara acestui an, Muzeul Colecțiilor de Artă din București a găzduit o nouă...
O undiță pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu Gao Xingjian
O undiță pentru bunicul meu, cartea laureatului cu Nobel din anul 2000, este o...
Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Eugène Ionesco
Pe imaginea lui Eugène Ionesco s-au lipit de-a lungul timpului mai multe etichete:...
Vorbeste-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Mathias Énard
Există istorii consemnate în cărți și există mult mai multe istorii rămase...
Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Mariana Enriquez
După ce citisem diverse cărți despre atrocitățile care s-au întâmplat...