TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Învelit în propriul corp

Acest volum de versuri al Denisei Duran poate fi citit asa cum „ai citi” un film fotografic ce a surprins zbaterea unui suflet ieșit din trup, încercările sale de a se recunoaște pe sine, de a-și recunoaște trupul, de a reintra în propriul trup. Uneori ai impresia că sufletul își pozează trupul, apoi invers, trupul își pozează sufletul, ca într-un joc nebun ce pare să aibă ca miză prelungirea timpului în care cele două părți vor rămâne separate pentru a se repurifica fiecare în parte, pentru a fi apte să se reunească sub forma unui tot unitar.
Renunțând la metafora filmului foto, aș putea spune că placheta aceasta cuprinde o serie de micro-poeme șlefuite până la esență, ce au ca numitor comun din punct de vedere stilistic și estetic îmbinarea imaginilor dure cu cele sensibile, ca într-un sistem de dublu-helix specific ADN-ului. Și ele chiar par a spune povestea unui anume ADN petrecută real undeva în timpul și spațiul nostru curent, dar totuși departe de ochii noștri incapabili să o perceapă. Inclusiv afișarea titlurilor la finalul fiecărei scântei poetice nu spune altceva decât că totul s-a desfășurat doar în oglindă, în oglinda interioară a eului poetic.
Pentru mine lectura acestor poeme a avut un efectec paradoxal întrucât deși citeam despre o rană deschisă, mie mi se închideau toate rănile. Un fel de cu rana pe rană legând, mesianic.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Calitatea luminii Calitatea luminii Calitatea luminii Mircea Pricăjan
Despre sarcină, nașterea și creșterea copilului în primii ani de viață s-au...
Munca Munca Munca Mitoş Micleuşanu
Volumul de versuri Munca, purtând semnătura Micleușanu M., nimeni altul...
Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Milan Kundera
Piesa de teatru Jacques și stăpânul său este, după spusa lui Kundera...
Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Daniela Luca
Cu siguranță lumea cărților nu ar putea exista fără cititori, așa cum lumea...
Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Nicolae Coande
Cartea lui Nicolae Coande, purtând subtitlul Eseuri despre întoarcerea...