TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Invazie Praga 68
Invazie Praga 68 Invazie Praga 68
Josef Koudelka

Evenimentele din august 1968, în Praga, au devenit cunoscute în lume mai ales prin fotografiile lui Josef Koudelka, care a fost nevoit să rămână anonim mulţi ani, până să şi le poată asuma public. Cam 5 mii de fotografii a reuşit el să declanşeze în prima săptămână a ocupaţiei Pragăi de către trupele sovietice şi aliaţii lor. Cu ajutorul unor prieteni, filmele au fost strecurate peste graniţă, ajungând ulterior în mâinile agenţiei Magnum Photos, care le-a publicat un an mai târziu sub semnătura Fotograf praghez (PP).

În 2013, albumul Invazie Praga 68 a apărut şi în versiune românească la editura Art. Pe lângă fotografiile în sine, multe din ele de un curaj nebunesc, albumul conţine şi destul de mult text: declaraţii făcute de civili, de Radioul Liber legal,  de autorităţile sovietice şi cele autohtone.

Fotografiile surprind numeroase situaţii extreme în care oameni blochează calea tancurilor, scandează diverse mesaje, străzi şi clădiri distruse, morţi şi răniţi, mesajele scrise pe ziduri, pancarte şi vitrine. Atmosfera din acele zile grele şi atitudinea cehilor de rând, deopotrivă tineri şi bătrâni, demnă, organizată şi unită în faţa tancurilor inamice, sunt captate în cadru cu multă acurateţe, curaj şi talent. Pe lângă valoarea lor artistică, imaginile lui Koudelka au şi o rară valoare documentară. Nici un film şi nici o carte nu au reuşit încă să redea mai bine acest moment dramatic din istoria Cehoslovaciei.

În urma invaziei, Koudelka s-a autoexilat în Anglia şi a continuat să-şi desfăşoare munca de fotograf prin alte părţi ale Europei, printre care şi România. Nu a mai revenit în Cehia până în 1990.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Orizontul Orizontul Orizontul Patrick Modiano
„Am impresia că Margaret şi cu mine am călătorit încontinuu cu trenul de...
Iarba Nopților Iarba nopților Iarba nopților Patrick Modiano
“Încerc o senzaţie stranie gândindu-mă la toate becurile pe care am...
Austerlitz Austerlitz Austerlitz W.G. Sebald
“Pentru mine lumea se termina la sfârşitul secolului al XIX. Nu mă încumetasem...
Câinele fantomă Câinele fantomă Câinele fantomă Patrick Modiano
„Iată lucrul care era în opinia lui interesant: să reuşeşti să creezi tăcere...
Micuța Bijou Micuța Bijou Micuța Bijou Patrick Modiano
“Trebuie găsit un punct fix pentru ca viaţa să înceteze a fi plutirea această...