TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Învăţăturile unei prostituate bătrâne către fiul său handicapat

În stilul său caracteristic, părintele Savatie Baștovoi ne spune o nouă poveste, cu titlul de ficțiune, dar care ar putea foarte bine să fie adevărată. O tânără fată din Republica Moldova este necinstită de către un cadru auxiliar al liceului și dă naștere unui copil. Pentru a nu fi arătată cu degetul, își lasă fiul în griija mamei sale și pleacă la muncă în Italia. La scurtă vreme, copilul are o criză, iar bunica speriindu-se îl predă orfelinatului. În Italia, tânăra mama nu găsește altă soluție decât prostituția. Scapă totuși de această plagă, căsătorindu-se cu un italian mult mai în vârstă decât ea. Dar ceea ce se întâmplă cu fiul ei la orfelinat, rivalizează cu filmele horror.
Povestea, chiar ficțională de ar fi, este scrisă într-o notă dureros de realistă. Își dau aici întâlnire cinismul grotesc al copiilor lipsiți de orice speranță de mântuire, nepăsarea și oportunismul autorităților din această țară racordată doar la realitatea sărăciei și a corupției, și melancolia fără de margini a unei mame ce nu și-a strâns niciodată la piept propriul fiu. Dacă în întreaga lume se vorbește despre visul american sau al occidentului în general, aici ne lovim din plin de coșmarul moldovenesc.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ştefan Câlţia
În vara acestui an, Muzeul Colecțiilor de Artă din București a găzduit o nouă...
O undiță pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu Gao Xingjian
O undiță pentru bunicul meu, cartea laureatului cu Nobel din anul 2000, este o...
Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Eugène Ionesco
Pe imaginea lui Eugène Ionesco s-au lipit de-a lungul timpului mai multe etichete:...
Vorbeste-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Mathias Énard
Există istorii consemnate în cărți și există mult mai multe istorii rămase...
Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Mariana Enriquez
După ce citisem diverse cărți despre atrocitățile care s-au întâmplat...