TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Întoarcerea fiului risipitor

La începutul carierei sale literare, André Gide, pasionat până peste poate de noile tehnici literare propuse de modernismul nou înfiripat, mai cu seamă de brodarea de noi opere pe scheletul vechilor mituri antice și biblice, scrie și el o serie de „tratate”, în care jonglează atât cu temele cât și cu tehnicile aflate atunci în mare vogă. „Tratate” ce nu sunt altceva decât scurte eseuri scrise fie sub forma unor nuvele, fie sub aceea a unor piese de teatru, despre care chiar el afirma că nu sunt destinate montării scenice, ci doar lecturii. 


Cele șase „tratate” reunite sub numele de Întoarcerea fiului risipitor, sunt: Tratatul despre Narcis sau Teoria simbolului, Încercarea dragostei sau Tratatul dorinței în van, El Hadj sau Tratatul falsului profet, Filoctet sau Tratatul celor trei feluri de virtute, Batșeba și bineînțeles Întoarcerea fiului risipitor, care este și cea mai amplă dintre aceste scrieri hibrid, atât ca dimensiune cât și sub aspectul conținutului, drept pentru care asupra acesteia mă voi apleca în continuare. 


Ceea ce este surprinzător la varianta lui Gide a binecunoscutei parabole biblice este faptul că reușește în egală măsură să păstreze spiritul biblic, dar să și îmbogățească povestea, atât prin introducerea unor noi personaje, cum ar fi mama și un al treilea frate, mai mic decât cel risipitor, cât și la nivelul sensurilor sau mai bine spus al problemelor existențiale ce se relevă în cadrul acesteia. Astfel, fără a desconsidera sau a bagateliza în vreun fel înțelesurile deja rostite de-a lungul timpului de către exegeții biblici, Gide își ia libertatea de a privi problema și din altă perspectivă, și să ridice următoarele semne de întrebare: nu cumva experiența „risipirii” este cheia ce deschide cufărul cunoașterii depline a sinelui? Nu cumva o prea strictă ascultare de „părinți” coincide cu o auto-condamnare la nedescoperirea sinelui?; și mai ales: nu cumva Tatăl îl iubește mai mult pe fiul risipitor tocmai pentru că a fost singurul care a demonstrat că are curajul de a se rupe de ai săi, de a-și asuma propria personalitate și de a-și desțeleni propriul drum prin viață? 


Comentarii
Articole similare
Povestiri din singurătate Povestiri din singurătate (Top 10+) Povestiri din singurătate (Top 10+) Ivo Andrić
Volumul „Povestiri din singurătate” reprezintă cântecul de lebădă...
Am ADHD, dar învăț să-l controlez Am ADHD, dar învăț să-l controlez! Vreau să înțeleg! Am ADHD, dar învăț să-l controlez! Vreau să înțeleg! Meg Belviso
Lucas are ADHD, o tulburare de comportament, din cauza căreia nu se poate concentra, nu...
De ce să respect reguli când aș putea să mă joc! De ce să respect reguli când aș putea să mă joc! Vreau să înțeleg! De ce să respect reguli când aș putea să mă joc! Vreau să înțeleg! Jennifer Moore-Mallinos
Tatiana este o fetiță cât se poate de obișnuită. Aș putea spune chiar că ea...
Dacă aceasta ar fi o poveste Dacă aceasta ar fi o poveste Dacă aceasta ar fi o poveste Beth Turley
Hannah Geller este o fetiță de zece ani. Este pasionată de ortografie, disciplină la...
Odd și Uriașii de Chiciură Odd și Uriașii de Chiciură Odd și Uriașii de Chiciură Neil Gaiman
A fost odată, în nordul îndepărtat, în vremea vikingilor și a zeilor...