Intervenția

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 27 Aprilie, 2018
2541

Cred că e primul roman din literatura română care are curajul să pătrundă în lumea dură și nebună a galeriilor de fotbal, așa că trebuie să-l felicităm pe Dinu Guțu pentru curajul său. Personajul principal din Intervenția e un tip care ziua lucrează la universitate (doctorat, proiecte europene, pontaje și acte fictive pentru a putea deconta sumele oferite de granturile străine), iar în zilele de meci pleacă peste tot în țară cu o parte din galeria dinamovistă. Capitolele romanului alternează lumea aridă, insipid-universitară, deseori ipocrită și închistată cu cea carnal-expresivă a periferiei, a luptei pentru supraviețuire și pentru orgoliu din zona galeriilor de fotbal. Expresiv la nivel de limbaj și gestică, mediul huliganilor e mai bine construit și mai veridic (probabil e intenționată această opoziție față de mediul academic).

Deși personajele se repetă și apar constant în evoluția romanului, impresia finală e cea a unei antologii de proză scurtă. Nu există neapărat un fir narativ, nu avem o evoluție a personajelor principale (poate doar urmărind etapele ligii 1 de fotbal și reconstruind astfel traseul ultrașilor prin țară). Secvențele decupate din cele două medii funcționează bine pe perioade scurte de timp, de unde și impresia puternică de proză scurtă. Miza cărții lui Dinu Guțu pare să fie cea a unei anchete sociologice, de a documenta aceste medii, fiecare dintre ele cu propriile reguli sălbatice și alienante. Un Sorin Stoica, bun prozator și bun antropolog de medii suburbane, îmi vine repede în minte ca trimitere bibliografică.

Ce rămâne după acest roman? Subiectul nou, dexteritatea limbajului oral, câteva fragmente de proză foarte bune. Mai puțin romanul văzut ca o construcție complexă. Aici unele lucruri scârțâie, altele nu au finalitate etc. Însă, în ciuda deficiențelor de ordin tehnic, Intervenția merită citită pentru personajele sale și pentru talentul autorului. Sper să nu fie un accident biografic acest roman și să mai citim în următorii ani alte cărți semnate de Dinu Guțu. Talent are, mână la fel. Și subiectele par bine alese.

Intervenţia
Intervenţia
Dinu Guțu
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram