TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Întăi l-au omorât pe tata

Loung Ung este unul dintre copiii-victime ai regimului absurd și criminal care a zdruncinat și măturat Cambodgia sub khmerii roșii. Un copil de 6 ani forțat să se maturizeze abrupt prin pierderea părinților uciși de un regim pe care nu-l înțelege și pe care ajunge să-l urască cu atâta forță, încât își dorește să-i ucidă, la rându-i, pe cei care i-au distrus viața și familia.

Chinuită de foame, forțată să muncească ca să-și câștige dreptul la o masă de subzistență, Loung Ung își pierde inocența copilăriei sub armele, bătăile și lătrăturile khmerilor roșii. Universul inocenței copilăriei nu există pentru copii precum Loung Ung. Basmele cu prințese se transformă în povești reale despre moarte și foame. Fetița nu visează la altceva decât mâncare, haine curate și săpun. Transformarea unui copil într-un animal care trăiește după instinctele specifice sălbăticiunilor atinge apogeul în momentul în care este spectator la linșarea unui khmer roșu, crimă pe care o consideră îndreptățită și față de care nu simte niciun regret.

Acest volum de memorii trebuie citit de oricine, pentru că astfel se păstrează vii, încărcându-se de semnificaţie, suferințile pe care milioane de oameni le-au îndurat sub jugul opresiv al comunismului.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Cazemata Cazemata Cazemata Tudor Ganea
Cazemata este un roman de debut impresionant, surprinzător ca realizare prin modul...
O sută de rochii O sută de rochii O sută de rochii Eleanor Estes
Wanda Petronski vine în fiecare zi cu o rochie albastră spălăcită, iar colegii...
George şi miraculosul său medicament George și miraculosul său medicament George și miraculosul său medicament Roald Dahl
Roald Dahl poate fi amuzant, caraghios, plin de idei năstruşnice şi inteligente,...
Copacul minciunilor Copacul minciunilor Copacul minciunilor Frances Hardinge
    Nu ştiu ce e mai important la Copacul minciunilor, care dintre ideile,...
Dă mai departe Dă mai departe Dă mai departe Catherine Ryan Hyde
Dă mai departe este un bun exerciţiu pedagogic. În fapt, la finalul cărţii...