TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Însemnări din timpul ocupației germane

Însemnările Piei Alimăneștianu din timpul ocupației germane oferă o perspectivă directă, netrucată și dură asupra unui oraș căzut în mâinile inamicului. Bucureștiul părăsit de administrație, rege și parlament, părăsit de știri și de informații dinspre Moldova, lăsat pradă filogermanilor, colaboraționiștilor și trupelor germane și bulgare care pun stăpânire peste tot. Oamenii sunt arestați, poliția militară face razii peste razii pentru a pune mână pe orice poate fi valorificat. Știrile sunt puține și cenzurate, panica și disperarea e mare.

Când te numești Alimăneștianu și ești sora lui Ion I.C. Brătianu, totul devine din ce în ce mai dificil. Trădătorii și spionii mișună în jurul casei și în cercul de prieteni. Scriitorii români participă benevol la razii alături de trupele inamice, o parte din politicieni sărbătoresc de parcă România câștiga războiul, iar o capitală înfrântă nu li se pare decât un gest de normalitate în contextul intrării armatelor românești în conflict de partea rușilor.

Tot tabloul e dezolant și te face să te gândești de două ori la anii Primului Război Mondial. Cărticica aceasta de memorii e foarte importantă și merită citită de orice pasionat de istorie.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

În furtuni de oțel În furtuni de oțel În furtuni de oțel Ernst Junger
Pentru cei care au văzut excelentul film al lui Christopher Nolan – Dunkirk,...
Primăvara la Roma a doamnei Stone Primăvara la Roma a doamnei Stone Primăvara la Roma a doamnei Stone Tennessee Williams
Romanul lui Tennessee Williams este o dramă bine scrisă despre întâlnirea...
Ai uitat să râzi Ai uitat să râzi Ai uitat să râzi Bogdan Munteanu
Deși mai are două cărți scoase la editura Limes (cu distribuție minoră, probabil),...
Bonsai Bonsai Bonsai Alejandro Zambra
Emilia și Julio au în comun o minciună: amândoi susțin că l-au citit pe...
Imperiul pisicilor Imperiul Pisicilor Imperiul Pisicilor Alex Tocilescu
Celebru pentru pisicile de pe internet și pentru scandalul iscat de primul volum de...