Inima întunericului

Andrei Pârva
Andrei Pârva 11 Iunie, 2019
1193

„Inima întunericului” este una dintre cele mai controversate cărți scrise de Joseph Conrad. În acest volum este relatată experiența lui Conrad în calitatea sa de comandant de vas cu aburi în apele fluviului Congo, cel mai mare fluviu din Africa. La acea vreme zona Congo era organizată sub forma unui așa-zis Stat-Liber al Congo-ului (Free State of Congo), in facto, o colonie belgiană. Cartea a fost scrisă în anul 1890, când coloniasmul era în plină ascensiune. Coloniasmul definește o serie de fenomene ce implică cucerirea și controlul politic sau economic al unei țări asupra altei țări. 

Conrad se folosește de vocea lui Marlow, un personaj fictiv, pentru a depăna firul narativ, fiind o povestire în ramă. Marlow se află la bordul unei ambarcațiuni ce navighează pe Tamisa și le povestește mateloților despre experiența sa ca transportator de fildeș în Congo. Din această carte se poate vedea modul cum colonizatorii îi tratau pe localnici. Conrad îi prezintă ca fiind niște barbari fără o limbă a lor și complet lipsiți de inteligență, lucru ce i-a atras ulterior și numeroase critici. În povestirea lui Marlow apare un un substitut al personajului principal, Kurtz, un căutător de fildeș. Kurtz este un personaj grotesc și are o reputație de om crud, satanic, demn de orice dispreț. Totuși, când Marlow întâlnește oameni ce l-au cunoscut, în special pe vărul său – un jurnalist, și logodnica sa, are impresia că vorbește despre un alt om față de cel pe care l-a cunoscut în junglă. În ciuda faptului că Kurtz era un om malefic, acesta avea o logodnică ceea ce îi stârnește curiozitatea lui Marlow, dorind să o cunoască pe cea care a putut iubi un asemenea om. 

Prin urmare, „Inima întunericului” este o carte despre dualitatea umană și despre cum suntem percepuți de către cei din jurul nostru, dar și despre cum îi percepem, la rândul nostru, pe cei din jur.

Inima întunericului (Top 10+)
Inima întunericului (Top 10+)
Joseph Conrad
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram