TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry

Romanul lui Rachel Joyce povesteşte despre călătoria lui Harold Fry spre spitalul aflat în celălalt colţ al Angliei, unde vechea lui prietenă, Queenie, se stinge încet. Desigur, în drumul său, Harold întâlneşte oameni care îi schimbă perspectiva sau oameni a căror viaţă se schimbă fiindcă l-au întâlnit. Aceste lucruri nu sunt însă foarte surprinzătoare pentru o poveste cu acest subiect, ca de altfel, nici faptul că la sfârşitul călătoriei avem de-a face cu un alt Harold decât cel care a ieşit pe poarta casei în pantofii lui de iahting şi a decis să nu se mai oprească din mers.

            Nu, ceea ce e deosebit este că transformarea, urmare dorită a oricărui pelerinaj, nu se petrece liniar, din punct de vedere temporal, ci are loc sub forma redescoperirii. Aş fi intitulat romanul Incredibila dez-văluire a lui Harold Fry, dar ar fi fost poate, o pretenţie prea mare pentru ce şi-a propus autoarea. Deşi povestea lui Harold este scrisă cu un anumit simţ al subtilităţilor psihicului uman, şi ar fi fost mult mai valoroasă de una singură, autoarea a decis să scrie romanul într-o formă mai diluată. Istorisirea capătă deseori nuanţe melancolice, iar personajele şi evenimentele care intervin pe parcurs sunt uşor de citit, de parcă nu au apucat, sau nu a fost nevoie să capete cu adevărat substanţă. Spunând acestea, vă invit să citiţi, totuşi, Incredibilul pelerinaj..., pentru că reuşeşte să ilustreze, totuşi, ceea ce şi-a propus, anume faptul că, plonjând în existenţa cotidiană, ne uităm pe noi înşine şi, inevitabil, ne pierdem.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Înneguratul început Înneguratul început (vol. I) Înneguratul început (vol. I) Lemony Snicket
Sunt sigură că mulți părinți vor dori să evite seria de evenimente nefericite...
Metro 2033 Metro 2033 Metro 2033 Dmitri Gluhovski
Îmi place să-i întreb pe cei care ajung la casă cu Metro 2033 dacă au...
Şuncă pe pîine Şuncă pe pîine (Top 10+) Şuncă pe pîine (Top 10+) Charles Bukowski
Cu toate că n-a fost aşa chiar din faşă, Chinaski era un puşti dur pe vremea...
Cele 13 1/2 vieți ale căpitanului Urs Albastru Cele 13 1/2 vieți ale căpitanului Urs Albastru Cele 13 1/2 vieți ale căpitanului Urs Albastru Walter Moers
Căpitanul Urs Albastru îşi aminteşte aproape fenomenologic apariţia sa pe lume...
Gândeşte-te la un număr Gândește-te la un număr Gândește-te la un număr John Verdon
Romanul despre care vorbim deschide seria detectivului Dave Gurney şi este, în...