TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
În viață
În viață În viață
Yu Hua

Considerat unul dintre cei mai buni prozatori chinezi contemporani, Yu Hua a câștigat de-a lungul timpului atât recunoașterea cititorilor chinezi, cât și importante premii internaționale. În viață, de pildă, e un roman-fenomen în China, citit și vândut în milioane de exemplare. Un roman despre istoria din ultima jumătate de secol XX a țării peste care s-au abătut foametea, sărăcia, războaie civile, dar și revoluții culturale comuniste, fiecare eveniment cerându-și tributul său imens în victime, deseori nevinovate.

Povestea lui Fugui, eroul peste care trece jumătatea aceasta de secol, e o poveste de-un dramatism sfâșietor. Fără să fie un personaj pozitiv, Fugui străbate toate treptele societății chineze, de la înstărit, stăpân, așa cum e văzut în tinerețe, până la fugar, sclav pe pământurile altora. Nimic nu îi ocolește destinul zbuciumat. Moartea cerșește periodic noi vieți așa că toată lumea pe care Fugui o cunoște și la care ține se va destrăma, nelăsând mai nimic în urmă. Cu adevărat un Iov chinez, Fugui e un personaj care crede că poate stăpâni propriul destin, dar care pierde totul repede și brutal. Orice pas înainte sau orice încercare de reabilitare vor fi șterse de istoria mare: istoria conflictelor naționale, istoria construcției marelui comunism. Decăzut la rangul de simplu muritor de foame, orice curent violent politic îl lovește în plin și îl readuce la stadiul de ființă umilă, aproape inexistentă.

Yu Hua scrie un roman superb despre o China cuprinsă de frământări sociale și politice, o țară care nu se împiedică în proprii locuitori atunci când trebuie să construiască viitorul luminos. 

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Batman. Conclavul bufnițelor Batman. Conclavul bufnițelor (vol.1) Batman. Conclavul bufnițelor (vol.1) Scott Snyder
Gotham este orașul pe care Batman îl știe la perfecție. Îi cunoaște...
Gândește-te la un număr Gândește-te la un număr Gândește-te la un număr John Verdon
Un coleg de facultate din trecutul lui Dave Gurney e înspăimântat de o serie...
Problema celor trei corpuri Problema Problema celor trei corpuri (vol. 1) Cixin Li
Una dintre cele mai celebre serii SF din ultima vreme, trilogia Amintiri din trecutul...
Zgomotul timpului Zgomotul timpului Zgomotul timpului Julian Barnes
Deși are succes și e considerat unul dintre compozitorii de viitor, Șostakovici...
Când muritorii dorm Când muritorii dorm Când muritorii dorm Kurt Vonnegut
Când muritorii dorm e unul dintre volumele de proză scurtă publicate postum,...