TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
În viață
În viață În viață
Yu Hua

Considerat unul dintre cei mai buni prozatori chinezi contemporani, Yu Hua a câștigat de-a lungul timpului atât recunoașterea cititorilor chinezi, cât și importante premii internaționale. În viață, de pildă, e un roman-fenomen în China, citit și vândut în milioane de exemplare. Un roman despre istoria din ultima jumătate de secol XX a țării peste care s-au abătut foametea, sărăcia, războaie civile, dar și revoluții culturale comuniste, fiecare eveniment cerându-și tributul său imens în victime, deseori nevinovate.

Povestea lui Fugui, eroul peste care trece jumătatea aceasta de secol, e o poveste de-un dramatism sfâșietor. Fără să fie un personaj pozitiv, Fugui străbate toate treptele societății chineze, de la înstărit, stăpân, așa cum e văzut în tinerețe, până la fugar, sclav pe pământurile altora. Nimic nu îi ocolește destinul zbuciumat. Moartea cerșește periodic noi vieți așa că toată lumea pe care Fugui o cunoște și la care ține se va destrăma, nelăsând mai nimic în urmă. Cu adevărat un Iov chinez, Fugui e un personaj care crede că poate stăpâni propriul destin, dar care pierde totul repede și brutal. Orice pas înainte sau orice încercare de reabilitare vor fi șterse de istoria mare: istoria conflictelor naționale, istoria construcției marelui comunism. Decăzut la rangul de simplu muritor de foame, orice curent violent politic îl lovește în plin și îl readuce la stadiul de ființă umilă, aproape inexistentă.

Yu Hua scrie un roman superb despre o China cuprinsă de frământări sociale și politice, o țară care nu se împiedică în proprii locuitori atunci când trebuie să construiască viitorul luminos. 

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Mariana Enriquez
Lumea Marianei Enriquez e o lume de coșmar. O lume în care violența, macabrul,...
Nocturne. Cinci povești despre muzică și amurg Nocturne. Cinci poveşti despre muzică şi amurg Nocturne. Cinci poveşti despre muzică şi amurg Kazuo Ishiguro
Când știi că prozatorul nostru e născut în Japonia, dar de mic copil a...
Cei opt munți Cei opt munți Cei opt munți Paolo Cognetti
Unul dintre cele mai bune romane citite în acest an, Cei opt munți al italianului...
Războiul mondial al Fumătorilor Razboiul Mondial al Fumătorilor Razboiul Mondial al Fumătorilor Marin Mălaicu-Hondrari
Ricardo Rivas Ponti este președintele unuia dintre cele mai controversate state aflate...
Însemnări din timpul ocupației germane Însemnări din timpul ocupației germane (1916 - 1918) Însemnări din timpul ocupației germane (1916 - 1918) Pia Alimăneștianu
Însemnările Piei Alimăneștianu din timpul ocupației germane oferă o...