În viață

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 03 Decembrie, 2017
2541

Considerat unul dintre cei mai buni prozatori chinezi contemporani, Yu Hua a câștigat de-a lungul timpului atât recunoașterea cititorilor chinezi, cât și importante premii internaționale. În viață, de pildă, e un roman-fenomen în China, citit și vândut în milioane de exemplare. Un roman despre istoria din ultima jumătate de secol XX a țării peste care s-au abătut foametea, sărăcia, războaie civile, dar și revoluții culturale comuniste, fiecare eveniment cerându-și tributul său imens în victime, deseori nevinovate.

Povestea lui Fugui, eroul peste care trece jumătatea aceasta de secol, e o poveste de-un dramatism sfâșietor. Fără să fie un personaj pozitiv, Fugui străbate toate treptele societății chineze, de la înstărit, stăpân, așa cum e văzut în tinerețe, până la fugar, sclav pe pământurile altora. Nimic nu îi ocolește destinul zbuciumat. Moartea cerșește periodic noi vieți așa că toată lumea pe care Fugui o cunoște și la care ține se va destrăma, nelăsând mai nimic în urmă. Cu adevărat un Iov chinez, Fugui e un personaj care crede că poate stăpâni propriul destin, dar care pierde totul repede și brutal. Orice pas înainte sau orice încercare de reabilitare vor fi șterse de istoria mare: istoria conflictelor naționale, istoria construcției marelui comunism. Decăzut la rangul de simplu muritor de foame, orice curent violent politic îl lovește în plin și îl readuce la stadiul de ființă umilă, aproape inexistentă.

Yu Hua scrie un roman superb despre o China cuprinsă de frământări sociale și politice, o țară care nu se împiedică în proprii locuitori atunci când trebuie să construiască viitorul luminos. 

În viață
În viață
Yu Hua
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram