În supa miso

Vlad Zver
Vlad Zver 29 Mai, 2014
813

Kenji este un ghid turistic al plăcerilor din Tokyo. Cunoaṣte foarte bine cartierul în care se vinde sex, ṣtie toate bordelurile ṣi localurile în care ṭi-l poṭi procura, precum ṣi pe cei care îṣi oferă trupurile pentru bani. Are o mică firmă prin care este contactat ṣi astfel Kenji câṣtigă un ban cinstit. Este deṣtept, tânăr, frumuṣel, are o sumă pusă deoparte, are o prietenă liceeancă pe care o iubeṣte ṣi cu care are planuri de Crăciun ṣi Revelion. Când îl sună americanul Frank, nu se gândeṣte că îṣi va compromite planurile cu iubita, aṣa că acceptă angajamentul. Înainte de întâlnirea cu gaijinul Kenji vede la televizor un reportaj despre o tânără care a fost ucisă cu bestialitate. Se pare că nu este un modus operandi specific unui japonez. Pare a fi mâna unui străin. Cu aceste gânduri, Kenji pleacă să se întâlnească cu Frank. Frank vrea să se distreze. Vrea sex, senzaṭii tari, vrea să încerce lucruri noi. Ṣi are bani. Mulṭi bani. Însă ceva nu este în regulă. Kenji se simte neliniṣtit în preajma sa ṣi are o bănuială în legătură cu Frank ṣi tânăra ucisă. Bănuială întărită în momentul în care Frank hăcuieṣte un întreg stabiliment.

Faptul că Frank şi Kenji devin prieteni ṣi că cel dintâi acceptă modul de a se exprima al criminalului ṣi că înṭelege că astfel îṭi poṭi procura salvarea de la alienarea cauzată de societatea modernă, care te înstrăinează ṣi te mecanicizează, mi-a cauzat un fel de pierdere temporară a raṭiunii. Oare putem accepta o crimă ṣi un psihopat doar pentru că nu ne găsim locul în societate? Ne simṭim atât de singuri ṣi de înstrăinaṭi încât am fi în stare să ascundem niṣte crime doar pentru că am avut senzaṭia că am participat la ceva?

Romanul este scris excelent. Deṣi sunt momente de acalmie, presiunea se simte în pagini. O presiune ce nu poate fi descoperită sau anticipată, însă apasă cititorul pe măsură ce acesta pătrunde mai departe. Kenji este unul dintre personajele pe care nu poṭi să le uiṭi ṣi aduce oarecum cu Raskolnikov. Sentimentele amestecate, problemele de conṣtiinṭă ṣi relaṭia cu iubita sa au ca nucleu persoana lui Frank. De el ṭine viitorul său. Chiar ṣi trecutul…

În supa miso (Top 10+)
În supa miso (Top 10+)
Ryū Murakami
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram