În numele Tatălui (și al Fiului)

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 15 Decembrie, 2014
2541

Nu vă mint, Immanuel Mifsud e primul scriitor maltez pe care l-am citit și pe care, probabil, îl veți citi și voi, daca puneți mâna pe cărticica asta. Cum nici despre Malta nu prea știu multe (vina mea!), m-am bucurat când am văzut romanul pe masa de noutăți din librăria noastră. Cartea are sub 100 de pagini așa că poate fi citită într-o singură rundă de lectură, lucru care avantajează cititorul în zilele noastre. Însă nu e o carte ușor de citit, sau, ca să mă explic mai bine, nu e o carte ușor de digerat.

Immanuel Mifsud scrie o proză cu puternice accente poetice, o proză a memoriei de tip jurnal de familie, în care vocea naratorului pendulează între amintirea unui tată – erou masculin în al doilea război mondial, apoi tată cu handicap fizic a cărui forță se năruie în mintea copilului – și jurnalul propriu-zis al tatălui, jurnal de front cu toate metehnele și stereotipiile sale. Paginile romanului, sentimental-patetice uneori, alteori lucide în analiza trecutului și dure prin prisma imaginilor rememorate, construiesc această proză duală care tinde spre o confruntare tată-fiu în orice moment, fără a face însă explicit gestul confruntării. 

Mi-aș fi dorit, poate, mai multe amănunte despre Malta, despre tatăl prins în război, despre contextul minusculei țări, însă poate că acesta e un motiv bun să mai citesc alte romane de-ale autorului.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram