În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi)

Andrei Pârva
Andrei Pârva 15 Mai, 2019
1193

Așa cum ne-a obișnuit în ultimul timp, Radu Paraschivescu a publicat o nouă carte. Acest volum este o culegere de texte pe care autorul le-a publicat în ultimii ani în presa din București. Aceste texte nu fac altceva decât să radiografieze guvernarea actuală. Însă Radu Paraschivescu nu se oprește în textele sale doar asupra guvernării, ci scrie și despre oameni din televiziune, despre oameni din sport sau din cultura românească, sancționând mediocritatea și impostura. 

Radu Paraschivescu analizează pertinent și critică tarele unei guvernări PSD care se laudă cu performanțe extraordinare, însă realitatea e că stau destul de prost la toate capitolele. Nici la capitolul gramatică politicienii nu stau foarte bine, făcând ca România să fie unică, după cum   sugerează și titlul acestei cărți la care scriitorul adaugă un subtitlu cu o nuanță ironică. România este unică deoarece guvernul are în componența sa analfabeți și plagiatori, Parlamentul este condus de persoane cu probleme penale, iar politicienii fac declarații absurde și comice. De exemplu, Viorica Dăncilă ne asigură că este „un om puternic, chiar dacă mulți au spus că sunt femeie”. În opinia lui Șerban Nicolae „Stalin și Churchill au fost doi criminali la fel de mari”.    Florin Iordache, omul care și-a propus să distrugă justiția independentă, afirmă următorul lucru: „vă asigur că există o largă majoritate care a înțeles textele de lege fără să le citească”. Adina Florea, favorita lui Tudorel Toader pentru a o înlocui pe Laura Codruța Kovesi, spune că: „Eu nu am fost niciodată un procuror independent”. 

Însă Radu Paraschivescu nu sancționează doar derapajele puterii, ci și pe cele ale opoziției. Totodată, scriitorul critică derapajele din presă, un exemplu fiind atunci când un moderator de la RTV anunță moartea Monicăi Tatoiu, ca mai târziu însăși defuncta să infirme vestea morții sale. Lucrul care frapează este reacția moderatorului care începe să-i acuze pe cei care răspândesc știri false. În textele sale, Radu Paraschivescu sancționează și impostura din cultură. În primul rând, scriitorul critică publicarea pe bandă rulantă a unor cărți de către cei care vor să scape de pușcărie mai repede. În al doilea rând, autorul îi mustră pe cei care omologhează nonvalorile. Acesta sancționează editurile care pun în circulație texte lipsite de valoare, dar și pe oamenii notorii care validează textele slabe, precum Cornel Ungureanu care girează pentru un roman scris de Maria Grapini sau Alex Ștefănescu care îi prefațează o apariție editorială lui Codin Maticiuc sau Nicolae Manolescu care girează pentru poezia Gabrielei Vrânceanu Firea. Așadar, Radu Paraschivescu ne prezintă în noua sa carte o adevărată radiografie a societății românești din ultimii doi-trei ani.

În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi)
În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi)
Radu Paraschivescu
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram