TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
În jurul marii uniri de la 1918

Pentru că tot suntem în preajma centenarului Unirii, era imposibil ca Lucian Boia să nu scrie un volum despre acest eveniment capital pentru istoria României. Volum subțire, așa cum suntem deja obișnuiți, într-un limbaj simplu și încărcat cu informații. Mai mult ca oricând, Lucian Boia arată cu grafice, hărți și statistici cum se modifică granițele europene în preajma războaielor mondiale, care e procentajul etnicilor și al minorităților, care sunt ambițiile teritoriale ale fiecărui stat european.

Cartea oferă o sinteză bine făcută pentru acest moment, deși accentul e pus mai degrabă pe tot contextul balcanic și central-european decât pe cel românesc. Însă un context care explică de altfel și modificările de granițe survenite pe teritoriul nostru. Concluziile sunt puține, dincolo de informația brută. Avem teritorii cu populație majoritar românească, din acest punct de vedere România fiind una dintre țările cele mai coerente în noul proiect unitar de la 1918. Însă avem și zone cu minorități masive, care au fost mai bine sau mai prost gestionate de-a lungul timpului. Aș fi preferat ca analiza, demonstrațiile să se ducă spre aceste puncte nevralgice, însă Boia preferă să arunce momeala cititorilor pentru a trage singuri concluziile.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Băiatul sălbatic Băiatul sălbatic Băiatul sălbatic Paolo Cognetti
Scriitorul italian Paolo Cognetti, câștigător deja al premiul Strega, revine pe...
Cântec lin Cântec lin Cântec lin Leïla Slimani
Romanul Leïlei Slimani începe brusc și violent cu o crimă...
Și, deodată, cineva bate la ușă Și, deodată, cineva bate la ușă Și, deodată, cineva bate la ușă Etgar Keret
Citindu-i volumul de memorii și eseuri apărut deja la Humanitas (Șapte ani buni), eram...
Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Aslı Erdoğan
Pe data de 17 august 2016, Aslı Erdoğan, alături de alți membri ai...
Mitologia nordică Mitologia nordică Mitologia nordică Neil Gaiman
Neil Gaiman este unul dintre scriitorii mei preferați când vine vorba de fantasy...