În furtuni de oțel

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 22 August, 2017
2545

Pentru cei care au văzut excelentul film al lui Christopher Nolan – Dunkirk, memoriile de război ale lui Ernst Jünger sunt o recomandare perfectă. Reeditat la noi într-o nouă traducere după aproape un secol, volumul „În furtuni de oțel” prezintă perspectiva scriitorului german asupra campaniei din Franța din Primul Război Mondial. Participant activ la lupte, rănit și decorat de mai multe ori, memoriile și jurnalul lui Ernst Jünger sunt o mărturie puternică și bine documentată despre ororile și grozăviile luptelor din război și despre impactul conflictului asupra oamenilor, fie ei civili sau militari.

Celebru mai ales pentru jurnalele din cel de-al Doilea Război Mondial, unde a revenit pe front, deseori în prima linie, Ernst Jünger e un martor activ al luptelor. Se implică alături de soldații aflați în subordine în acțiuni periculoase, are curaj, inteligență și e deosebit de empatic cu cei din jur. Multe dintre relatările sale sunt dublate de umor și ironie, uneori și critici la adresa armatei germane. Însă tot timpul talentul narativ și expresivitatea reușesc să transforme memoriile într-un adevărat roman de suspans care se citește pe nebănuite până la final. Atacurile de noapte, bombardamentele înfricoșătoare, raidurile aeriene și misterele războiului de poziție, vulnerabilitatea omului în luptele din tranșee și probabilitatea aproape inexistentă de a scăpa cu viața dintr-o asemenea confruntare – toate aceste detalii reușesc să facă portretul de coșmar al unuia dintre cele mai mari conflicte europene.

„În furtuni de oțel” devine o lectură obligatorie atât pentru pasionații de istorie, cât și pentru cei care vor să trăiască experiența pe viu a unui asemenea conflict. Redată așa cum face Ernst Jünger, cât mai fidel și mai uman posibil.

În furtuni de oțel
În furtuni de oțel
Ernst Jünger
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram