TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Imperiul pisicilor
Imperiul Pisicilor Imperiul Pisicilor
Alex Tocilescu

Celebru pentru pisicile de pe internet și pentru scandalul iscat de primul volum de proză scurtă oferit ca premiu unor copii de clasa a V-a sau a VI-a, Alex Tocilescu e totuși unul dintre prozatorii ciudați și nonconformiști care nu m-au dezamăgit până acum. Inventiv, maleabil, dur, deseori incisiv și macabru, alteori ironic și absurd, Alex Tocilescu livrează cititorilor o proză de week-end de cea mai bună calitate. Am citit unele recenzii care căutau Faulkner-ul din tipul acesta de proză și nu-l găseau. O lectură neadecvată nu e una corectă, asta ar trebui să știe oricine.

Tocilescu scrie despre pisici moarte, draci bugetari, îngeri proxeneți, extratereștri curioși și ciudați, așa ca cei din prozele lui Eduardo Mendoza, scrie despre o Românie firească și absurdă pe care o recunoaștem cu toții, dar și despre cei speciali, fie aleși politici sau norocoși câștigători ai premiului Nobel, despre oameni pentru care logica e doar o trăsătură discutabilă a realității. Ironie, aplicată în tușe groase, absurd, umor, parodie și din când în când o proză care să mulțumească și cel mai exigent juriu al Uniunii Scriitorilor. Cam aceasta e combinația câștigătoare a acestui volum. Asemănător, de altfel, cu primul care stârnise scandalul și isteria profesorilor de limba română.

Dacă e să recomand un volum de proză pentru vara aceasta scris de un autor român, atunci e Imperiul lui Tocilescu, fără discuție!

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Băiatul sălbatic Băiatul sălbatic Băiatul sălbatic Paolo Cognetti
Scriitorul italian Paolo Cognetti, câștigător deja al premiul Strega, revine pe...
Cântec lin Cântec lin Cântec lin Leïla Slimani
Romanul Leïlei Slimani începe brusc și violent cu o crimă...
Și, deodată, cineva bate la ușă Și, deodată, cineva bate la ușă Și, deodată, cineva bate la ușă Etgar Keret
Citindu-i volumul de memorii și eseuri apărut deja la Humanitas (Șapte ani buni), eram...
Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Aslı Erdoğan
Pe data de 17 august 2016, Aslı Erdoğan, alături de alți membri ai...
Mitologia nordică Mitologia nordică Mitologia nordică Neil Gaiman
Neil Gaiman este unul dintre scriitorii mei preferați când vine vorba de fantasy...