logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Imperiul I. O piatră pe cer

Sexagenarul Joseph Schwartz suferă într-o zi un accident care îl trimite în viitorul aflat la mii de ani distanţă, viitor în care Pământul este doar una din milioanele de lumi locuite ale Imperiului Galactic, o firavă planetă cu marea parte a scoarţei radioactivă, neputând susţine decât câteva mii de locuitori. Aşa se face că Schwartz se trezeşte, dintr-o dată, pierdut printre străini, vorbitori ai unei limbi necunoscute, supuşi a două forţe autoritare, una alcătuită din casta Bătrânilor şi cealaltă din reprezentanţii imperiali, ambele nemiloase şi indiferente, obligat să se ascundă ca să nu fie ucis precum ceilalţi locuitori care au împlinit şaizeci de ani.

Cu toate că în acest prim roman al său Asimov nu se grăbeşte deloc şi imaginează acest univers cu o mulţime de detalii politice şi administrative, cititorul răbdător are parte de suficiente motive să se bucure că a pus mâna pe volum. Unul dintre ele este invenţia doctorului Shekt, un tratament care îmbunătăţeşte capacităţile intelectuale ale pacientului, şi care îi dă lui Schwartz posibilitatea de a înregistra şi folosi câmpurile mentale ale celorlalţi. Şi dacă tema călătoriei în timp şi controlul mental nu v-au convins, poate o vor face ideea războiului biologic, a luptei pământenilor pentru a-şi recăpăta locul cuvenit într-o lume ai cărei strămoşi uitaţi şi dispreţuiţi sunt şi mai ales analiza sentimentelor şi comportamentelor profund umane care se replică la nivelul întregului Univers locuit.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Soţii şi concubine Soţii şi concubine Soţii şi concubine Su Tong
Femeile din lumea pe care o dezvăluie Su Tong în cele câteva povestiri care...
Un fel de basm Un fel de basm Un fel de basm Graham Joyce
Asemenea lui Vlad Zver, şi eu am rămas puţin contrariată de acest roman. Autorul...
Căzând în gol Căzând în gol Căzând în gol Joe Simpson
Fiecare experienţă pe munte este diferită, fie că vorbim de membrii aceleiaşi...
Aventura gărgăriţei Suzette Aventura gărgăriței Suzette Aventura gărgăriței Suzette Quentin Gréban
Nu este uşor să fii mic. În primul rând că eşti greu de observat şi te...
Pisica pierdută Pisica pierdută. O poveste adevărată despre iubire, disperare și tehnologie GPS Pisica pierdută. O poveste adevărată despre iubire, disperare și tehnologie GPS Caroline Paul
Wendy locuieşte împreună cu prietena ei Caroline într-un cartier de case...