TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Iarna vrajbei noastre
Iarna vrajbei noastre Iarna vrajbei noastre
John Steinbeck

Radiografia unei societăți

Iarna vrajbei noastre a fost publicată în 1961, cu un an înainte ca autorul ei să primească premiul Nobel pentru literatură, lucru care, cred eu, nu este deloc întâmplător. Deși a trebuit să parcurg o bună bucată a acestui roman pentru a putea să îmi dau seama care este subiectul central, pot spune că nu am fost deloc dezamăgit de ce am descoperit. Acțiunea se petrece într-un oraș numit New Baytown iar personajul principal, Ethan Allen Hawley, este un băiat de prăvălie ce provine dintr-o familie plină de personalități, din care însă nu a mai rămas decât numele, cunoscut însă de toți locuitorii micului oraș.

Sub presiunea unui trecut glorios al familiei Hawley, dar și a soției și a celor doi copii care abia se descurcă cu banii, Ethan încearcă din răsputeri să devină un bărbat de succes, lăsând deoparte moralitatea care îl caracteriza și obișnuindu-se cu gândul că viața nu e altceva decât un război zilnic. America anilor `60 este criticată de Steinbeck care o vede ca un loc în care morala nu este decât un cuvânt demodat care trebuie lăsat în urmă de cel care dorește succesul. Scopul scuză mijloacele, iar banii au o lege morală proprie în care cel mai puternic câștigă.

Într-o carte plină de ironie și cinism, Steinbeck reușește să surprindă anii `60 în America și în special puterea banului în acea perioadă, putere ce poate schimba omul prin promisiunea unei vieți mai bune.

Comentarii

comments powered by Disqus