Iarba Nopților

Cartepedia
Cartepedia 29 Aprilie, 2015
5

Încerc o senzaţie stranie gândindu-mă la toate becurile pe care am uitat să le stingem, în locuri unde nu ne-am întors vreodată… Nu era din vina noastră. De fiecare dată, trebuia să plecăm singuri şi în vârful picioarelor.”

 

Anii '60 sunt un reper constant în cărţile lui Patrick Modiano: pornind de la o împrejurare neclară petrecută atunci, adusă într-un prezent atemporal al unui narator care trăieşte doar din frânturi ale memoriei şi de pe urma unui trecut nelămurit.

Fiecare nouă carte a lui Modiano este un alt puzzle din existenţa cuiva. De data asta, a unui bărbat îndrăgostit atunci de o femeie despre care nu ajunge să ştie mare lucru, doar faptul că fusese implicată într-o „afacere murdară”. Pornind de la un carnet negru, în care îşi notase la acea vreme câteva nume/întâlniri/detalii, încearcă să reconstituie, în stilul tipic modianesc,  povestea obscură a acelei femei.

Romanele lui Modiano mă uimesc, de fiecare dată, prin capacitatea autorului de a crea cumva o nouă poveste din aceleaşi piese; nu mi-am pierdut interesul pentru ele, deşi personajele şi intrigile se confundă foarte mult de la o carte la alta. Modiano este un caz neobişnuit şi destul de criticat pentru a fi fost gazda unui aşa mare premiu, cum este Nobelul. Iar eu mă încăpăţânez încă o dată să-i iau partea.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram