Hygge. Arta daneză a fericirii

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 25 Martie, 2018
2545

Dincolo de realizarea grafică excelentă și de peisajele și decorurile absolut superbe, după ce ai citit sau răsfoit acest volum rămâi cu ideea aceasta nouă pentru mine și cred că nouă pentru multă lume de hygge. De fapt, doar numele e nou. Pentru că sub eticheta aceasta se ascund senzațiile de fericire, de acasă, de comoditate, de bine cu ceilalți, senzația de dimineață perfectă fără griji.

Dacă citești volumul scris de Marie Tourell Søderberg nu poți să nu observi care sunt trăsăturile ce definesc sentimentul de hygge. Momentele petrecute cu ceilalți, fie la o cafea sau un pahar de vin, fie în excursie sau la masă. Apoi mâncarea gătită în casă, cât mai natural posibil, mobila din lemn, deseori construită chiar de noi, micile obiecte de decor aduse din excursii sau făcute de noi înșine. Toate lucrurile de care ne leagă amintiri plăcute, alături de cei dragi și de prieteni sau vecini, definesc această stare de bine, de protecție și de relaxare. Lași grijile deoparte, deschizi o carte și te lași purtat de aventurile eroilor preferați.

Fiecare dintre noi are, cred, idei puțin diferite despre cum arată o asemenea ocazie. Însă nu neapărat locul sau obiectele sau persoanele cu care petrecem acest timp contează. Mai important e rezultatul și danezii par în pozele din carte foarte fericiți, foarte veseli și sănătoși. Așa că zic că ar merita să încercăm și noi din când în când acest concept de import. Poate că are rezultate neașteptat de bune!

Hygge. Arta daneză a fericirii
Hygge. Arta daneză a fericirii
Kathrine Højte Lynggaard, Marie Tourell Søderberg
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram