logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Hitler a fost șeful meu

Christa Schroeder și-a publicat foarte greu memoriile legate de liderul nazist pe care l-a servit din iunie 1933 până la sinuciderea acestuia. Motivele sunt multiple, autoarea enunțând câteva prin prefața pe care editorul ediției în limba germană a pus-o în acest volum, prefață pe care și cititorii români o pot lectura. Nu ne interesează foarte mult motivele Christei Schroeder cât efectiv memoriile pe care le-a așternut pe hârtie pentru a servi posterității ce se întreabă cine a fost acest demonic Hitler.

Secretara lui Hitler nu amintește reacțiile lui Hitler în momente cheie precum debarcarea Aliaților sau decizia de implementare a Soluției Finale, momente care sunt înregistrate de alți memorialiști care au trăit lângă liderul nazist. Deosebit de interesantă viziunea romantico-idealistă pe care Schroeder o are față de doctorul Brandt, unul dintre cei mai îngrozitori medici naziști care au gândit și pus în aplicare exterminarea bolnavilor mintali sau a nou-născuților bănuiți a fi bolnavi de diferite maladii și malformații.

Memoriile Christei Schroeder sunt interesante mai ales datorită detașării pe care autoarea încearcă din răsputeri să o prezinte, însă pe care nu reușește să o cosmetizeze suficient, fascinația sa față de Hitler și de alte personalități naziste fiind evidentă. Impresia că Schroeder nu a știut nimic despre atrocitățile comise de regimul nazist rămâne doar la nivel de impresie – este cert că Schroeder cunoștea aceste atrocități la fel de bine ca și șeful ei, iar informațiile cu adevărat importante pe care aceasta le deține cu privire la personalitatea reală a lui Hitler au fost păstrate în sufletul ei și le-a dus în mormânt.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Ca peştele în copac Ca peștele în copac Ca peștele în copac Lynda Mullaby Hunt
Pentru ca s-a terminat 2016, un an cu apariţii editoriale de top în zona...
Povesteşte-mi ceva Povestește-mi ceva Povestește-mi ceva Sharon Creech
Povesteşte-mi ceva e un roman în care te afunzi, în care plonjezi pentru ca,...
Credință vs Știință Credință vs Știință Credință vs Știință Jerry A. Coyne
„Lucrul cel mai detestabil pe care-l poate spune un om de ştiinţă american...
Hollywood la Phenian Hollywood la Phenian Hollywood la Phenian Paul Fischer
Unul dintre marele avantaje când ești dictator este că poți face cam tot ce-ți...
Coajă de nucă Coajă de nucă Coajă de nucă Ian McEwan
Povestitorul este un fetus care are o afinititate specială pentru vinurile de calitate,...