Hippie

Beatrice-Andreea  Porumb
Beatrice-Andreea Porumb 08 Iulie, 2021
256

Mi-a plăcut foarte mult această poveste, mai ales că toate întâmplările sunt reale! Ceea ce este însă puțin modificat este reprezentat de numele și detaliile unor personaje și inversarea ordinii desfășurării unor evenimente, care însă nu fac să dispară farmecul acesteia.


În universul acestei cărți veți fi vrăjiți de atmosfera anilor '70, când mișcarea „hippie” era la ea acasă. Însă, ceea ce puțină lume știe este faptul că felul în care sunt percepuți membrii acestei comunități nu este unul veridic, întrucât aceștia au mai multe calități pozitive decât negative. Așa cum aflăm de la Coelho însuși, pentru hipioți prioritare erau: dreptul oamenilor de a fi liberi în acțiuni și gândire; dorința de a schimba lumea în mai bine; iubirea de sine; a cunoaște oameni și locuri noi; a proteja frumusețile lumii înconjurătoare; a-ți îmbogăți sufletul prin experiențe care te apropiau de forțele divine și care te făceau să înțelegi că lumea poate încă să fie un loc mai bun.


Astfel, imaginea promovată de mass-media, cea în care hipioții nu doreau nimic altceva decât să-și îndeplinească diverse dorințe și să instige la revolte este total greșită, fiindcă, așa cum se întâmplă mereu, cei diferiți sunt imediat catalogați ca fiind toxici pentru societate. Iar mărturiile pentru ceea ce reprezintă cu adevărat curentul hippie – manifestat în numeroase arii, cum ar fi arta, literatura, muzica – sunt destule la număr, printre ele numărându-se: existența „poștei invizibile” (mijlocul lor secret de comunicare); a „rutelor hippie” prin care, călătorind cu celebrul Magic Bus, ajungeai în zone din toată lumea (precum Machu Picchu, Bolivia, Londra, Amsterdam, Istanbul ori chiar Tibet) acolo unde te (re)descopereai, întâlneai oameni frumoși, vizitai locuri minunate și trăiai emoții unice. Toate acestea, la care se adaugă puncte forte precum curajul, independența și sinceritatea, constituie adevărata lume hippie.


Câteva citate reprezentative: 

„Fie ca Dumnezeul Sublim să ne dea / Un curcubeu pentru fiecare furtună, / Un zâmbet pentru fiecare lacrimă, / O binecuvântare pentru fiecare încercare, / Un prieten pentru fiecare clipă de singurătate, / Un răspuns pentru fiecare rugă.” (pg. 34)

„Parte din plăcerea vieții chiar în asta constă: să-ți asumi riscuri.” (pg. 86)

Despre iubire: „Este cea care ne face să ne înțelegem misiunea pe pământ și rostul în viață. Cine trăiește cu această credință va fi urmărit de o umbră de bunătate și protecție [...] Așa ar trebui să fie – și lumea ar fi mereu mai generoasă cu cei care iubesc; răul s-ar transforma în bine, minciuna în adevăr, violența în pace.” (pg. 229)


Hippie
Hippie
Paulo Coelho
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram