TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Hippie
Hippie Hippie
Paulo Coelho

Mi-a plăcut foarte mult această poveste, mai ales că toate întâmplările sunt reale! Ceea ce este însă puțin modificat este reprezentat de numele și detaliile unor personaje și inversarea ordinii desfășurării unor evenimente, care însă nu fac să dispară farmecul acesteia.


În universul acestei cărți veți fi vrăjiți de atmosfera anilor '70, când mișcarea „hippie” era la ea acasă. Însă, ceea ce puțină lume știe este faptul că felul în care sunt percepuți membrii acestei comunități nu este unul veridic, întrucât aceștia au mai multe calități pozitive decât negative. Așa cum aflăm de la Coelho însuși, pentru hipioți prioritare erau: dreptul oamenilor de a fi liberi în acțiuni și gândire; dorința de a schimba lumea în mai bine; iubirea de sine; a cunoaște oameni și locuri noi; a proteja frumusețile lumii înconjurătoare; a-ți îmbogăți sufletul prin experiențe care te apropiau de forțele divine și care te făceau să înțelegi că lumea poate încă să fie un loc mai bun.


Astfel, imaginea promovată de mass-media, cea în care hipioții nu doreau nimic altceva decât să-și îndeplinească diverse dorințe și să instige la revolte este total greșită, fiindcă, așa cum se întâmplă mereu, cei diferiți sunt imediat catalogați ca fiind toxici pentru societate. Iar mărturiile pentru ceea ce reprezintă cu adevărat curentul hippie – manifestat în numeroase arii, cum ar fi arta, literatura, muzica – sunt destule la număr, printre ele numărându-se: existența „poștei invizibile” (mijlocul lor secret de comunicare); a „rutelor hippie” prin care, călătorind cu celebrul Magic Bus, ajungeai în zone din toată lumea (precum Machu Picchu, Bolivia, Londra, Amsterdam, Istanbul ori chiar Tibet) acolo unde te (re)descopereai, întâlneai oameni frumoși, vizitai locuri minunate și trăiai emoții unice. Toate acestea, la care se adaugă puncte forte precum curajul, independența și sinceritatea, constituie adevărata lume hippie.


Câteva citate reprezentative: 

„Fie ca Dumnezeul Sublim să ne dea / Un curcubeu pentru fiecare furtună, / Un zâmbet pentru fiecare lacrimă, / O binecuvântare pentru fiecare încercare, / Un prieten pentru fiecare clipă de singurătate, / Un răspuns pentru fiecare rugă.” (pg. 34)

„Parte din plăcerea vieții chiar în asta constă: să-ți asumi riscuri.” (pg. 86)

Despre iubire: „Este cea care ne face să ne înțelegem misiunea pe pământ și rostul în viață. Cine trăiește cu această credință va fi urmărit de o umbră de bunătate și protecție [...] Așa ar trebui să fie – și lumea ar fi mereu mai generoasă cu cei care iubesc; răul s-ar transforma în bine, minciuna în adevăr, violența în pace.” (pg. 229)


Comentarii
Articole similare
Apicultorul din Alep Apicultorul din Alep Apicultorul din Alep Christy Lefteri
Pe parcursul întregii povești am trăit foarte multe emoții, așa cum nu mi s-a...
Vraja spinilor Vraja spinilor Vraja spinilor Margaret Rogerson
Această poveste m-a fermecat iremediabil încă de la cuvintele pe care autoarea ni...
Războiul lui Hannah Războiul lui Hannah Războiul lui Hannah Jan Eliasberg
Un roman de ficțiune istorică inspirat din povestea celebrei fiziciene Lise Meitner...
Semnul celor patru Semnul celor patru Semnul celor patru Arthur Conan Doyle
Am citit deja seria de patru volume „Aventurile lui Sherlock Holmes” scrisă...
Verity Verity Verity Colleen Hoover
Un thriller psihologic pe care nu l-am putut lăsa din mână și care a devenit al...