Harun

Vlad Zver
Vlad Zver 26 Iunie, 2014
813

Harun Khalifa are un tată (aşa cum au majoritatea băieţeilor şi fetiţelor) de profesie povestitor (aşa cum nu prea au nici băieţeii, nici fetiţele din zilele noastre) pe care îl cheamă Raşid Khalifa. Admiratorii îi spun Raşid Noianul de cuvinte, iar duşmanii Şahul de Bla. Tatăl lui Harun este cel mai talentat povestitor din Caşmir, ba chiar din toată zona, dacă nu chiar din toată India - un motiv mai mult decât suficient pentru a fi foarte iubit, dar şi foarte urât. Raşid Khalifa era plin de poveşti şi niciodată nu se repeta. Micul Harun se întreba mereu de unde poate să ştie tatăl său atâtea poveşti, însă el niciodată nu îi dădea un răspuns mulţumitor, ci îl lua oarecum în râs, zicându-i că el bea din Marea de Poveşti.

Doar că într-o zi Harun exageră cu întrebările şi apoi se dezlănţui dezastrul.

Şi dezastrul se dezlănţui cu o furie cum numai în poveşti se poate întâlni, căci doar dezastru poţi numi momentul în care marele Şah de Bla şi-a pierdut darul de a mai povesti şi poveştile. Iar iubita lui soţie l-a părăsit la fel cum au făcut-o şi poveştile: pe nesimţite. Însă ce nu a ştiut Şahul de Bla este că Harun, băieţelul băgăcios şi plin de întrebări are marele dar al imaginaţiei şi că poate fi un adevărat erou.

Salman Rushdie umple acest basm cu fantastic şi oniric, iar Marea de Poveşti îşi uită deschis robinetul şi desenează paginile acestei cărţulii cu creioanele înmuiate în culorile copilăriei. Exerciţiul lui Rushdie este un spectacol lingvistic, iar imaginile te transportă pe tărâmurile fantastice şi pline de neprevăzut pe care Harun poposeşte.

Harun şi Marea de Poveşti
Harun şi Marea de Poveşti
Salman Rushdie
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram