TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Grazia
Grazia Grazia
Mircea Ţuglea

Blestem sau nu, este greu de spus. Dar te pune pe gânduri când citești pagini despre un destin frânt, în speță a lui Eminescu (e drept, pagini strict imaginate despre fapte ce nu s-au întâmplat niciodată decât în universul paralel al imaginarului), scrise de un alt destin frânt, Mircea Țuglea, decedat astă-vară, înecat în Marea Neagră. Și totuși, dacă nu a fost doar imaginație? Cu această întrebare, poate retorică, poate nu, ai putea rămâne și tu, cititorule, citind această carte. 

Încerând să depășesc zodia aceasta a insolitului, voi spune că acest unic roman al scriitorului Mircea Țuglea reprezintă, din punct de vedere strict literar, un adevărat tur de forță al textualismului proferat cu surle și trâmbițe de postmodernism. În paginile acestuia, autorul descrie societatea românească postdecembristă, o societate năucă în sânul căreia își făceau loc la ordinea zilei tot felul de năluci menite să destabilizeze și mai mult lumea cea nouă, ce nu avea oricum niciun fundament politic, social, uman. Din perspectivă narativă, romanul este o adevărată țesătură de stiluri, idei, imagini și sentimente. Este în egală măsură roman de dragoste, social, istoric și psihologic.  Așadar, o frumoasă nebunie epică ce vă va ține fără doar și poate, cu sufletul la gură.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Întunericul Întunericul Întunericul Lemony Snicket
Nu se știe exact de ce, dar mai tuturor copiiilor le este frică de întuneric. Dar...
Păpușa Păpușa Păpușa Ismail Kadare
Marcat de moartea mamei sale, și mai ales de faptul că în ultimele ei zile...
Sărbătoarea neînsemnătății Sărbătoarea neînsemnătăţii Sărbătoarea neînsemnătăţii Milan Kundera
Alain, Ramon, Charles, personaje obscure, vag desenate de către Kundera, se...
Tăierea fecioarelor Tăierea fecioarelor Tăierea fecioarelor Tatiana Niculescu
Despre Tăierea fecioarelor a Tatianei Niculescu s-a scris deja destul de mult....
Domnul Ibrahim și florile din Coran Domnul Ibrahim şi florile din Coran Domnul Ibrahim şi florile din Coran Eric-Emmanuel Schmitt
Moise este un copilandru evreu, ce trăiește în cartierul evreiesc al Parisului,...