Grația divină/Grace

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 17 Mai, 2020
1982

Domnul Kernan, un voiajor comercial, este găsit la baza unei scări a unui bar, rănit destul de grav și beat turtă. În timp ce poliția, chemată la fața locului, încearcă să afle cum de a ajuns în acea stare, își face apariția în local și domnul Power, un vechi prieten al domnului Kernan și se oferă să îl ducă acasă. Astfel, află de la soția acestuia că de o bucată de timp umblă mai mult beat și ca atare nu își mai îndeplinește datoriile de cap de familie. Pentru a-i veni în ajutor deznădăjduitei doamne Kernan, dar și prietenului său căzut în gheara „demonului alcool”, domnul Power pune la cale un plan: împreună cu alți trei prieteni, domnii Cunningham, M’Coy și Fogarty, îi fac o vizită domnului Kernan, aflat încă în convalescență și dintr-una în alta încep să vorbească despre intenția lor de a face o retretă, adică o spovedanie de grup, în ideea că înflăcărarea lor aproape mistică îl va determina și pe prietenul lor să își reanalizeze, cu ochi critic, viața spirituală și astfel să renunțe la păcatul beției. Le va fi dat oare roade planul? 

James Joyce își încheie povestea fără a ne lămuri pe deplin dacă domnul Kernan a câștigat în lupta sa cu păcatul. De altfel, astfel de lupte nu se câștigă așa ușor, ci pot dura chiar și o viață întreagă. Dar, cel mai probabil, nu asta a fost miza acestei nuvele, ci o portretizare, cvasi-realistă a modului în care irlandezii unei anumite categorii sociale, anume burghezia, se raportau la viața religioasă. Iar dacă ținem seama de faptul că toată teologia pe care cei patru prieteni ai domnului Kernan o debitează la căpătâiul acestuia, cu o devoțiune mimată exemplar nu era altceva decât parte dintr-un plan, ne putem imagina care era, în mod real, concepția lor despre cele duhovnicești. 

Dincolo de aceasta, nuvela lui Joyce se distinge prin umorul fin strecurat printre rânduri și mai ales prin eleganța fiecărei fraze pe care o așterne pe hârtie. Eleganță ce poate fi verificată și prin raportarea la original, dat fiind că această ediție a cărții este una bilingvă.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram