Gottland

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 25 Iunie, 2014
2545

Gottland este tărâmul unde miracolele mărunte și absurdul de zi cu zi dau culoare monotoniei comuniste. Gottland e țara în care primăvara a fost înăbușită în sânge, cenzura și-a făcut de cap, închisorile și fabricile sunt pline de intelectuali de toate felurile. Politica se înfăptuiește cu amenințări, trucaje ale fotografiilor, spionaj și servicii secrete. Gottland e țara în care au apărut primii pantofi Bata, dar și orașul utopic al patronului Tomáš Bata cu tot cu proiectele sale sociale și casele identice – desprinse parcă din anii utopici ai capitalismului american.

Gottland este țara în care Hrabal hrănea lebedele de pe malurile râului pentru a uita de securitate, Kundera căuta în zadar libertatea de expresie a comuniștilor, iar Havel testa pe propria piele ospitalitatea închisorilor. Tot Gottland este țara celebrei actrițe Baarová, o actriță frumoasă, tânără și suficient de naivă (sau tâmpită) cât să-și petreacă după-amiezile în casa lui Goebbels – omul care o iubea pătimaș în acceași măsură în care ar fi vrut să șteargă de pe fața pâmântului poporul ceh. Gottland e țara celor lipsiți de memorie și de bun simț, e țara în care Stalin a avut cea mai mare statuie din lume terminată mult prea târziu pentru ca partidul să se poată bucura de ea.

Reportajele lui Mariusz Szczygiel sunt mici fragmente de proză autentică ce povestesc cu umor, ironie și mult suspans dramele eroilor săi. Gottland pare se semene pe alocuri cu România, însă talentul narativ și munca de detectiv fac diferența între scriitura jurnalistului polonez și cea a majorității jurnaliștilor români. Un volum de excepție pe care îl recomand cu bucurie.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram