Ghidul autostopistului galactic

Dan Andrei Rareș
Dan Andrei Rareș 03 Iunie, 2014
110

Pe coperta Ghidului stă scris cu litere mari, galbene şi prietenoase "Nu Intra în Panică", un sfat excelent de altfel care propulsează Ghidul în fruntea topului de vânzări din univers. Oricum, dacă ai de gând să fii în completă siguranţă, cel mai important să ai un prosop cu tine. Un prosop e deosebit de folositor: poate fi înmuiat în diverse substanţe nutritive sau poate servi ca pernă şi pătură sub cerul liber în funcţie de temperatură şi de resurse. Şi, bineînţeles statutul social pe care ţi-l oferă: un prosop denotă grijă pentru detalii, pregătire minuţioasă, maniere, subiecte de conversaţie etc.

Oricum ca autostopist intergalactic e dificil să fii pregatit pentru tot ce are drumul să-ţi ofere. Undeva pe o planetă oarecare trăiesc în mlaştini turme de saltele, oarbe la imensitatea spaţiului, pleoscăind melancolic, neştiind niciodata ce pierd. Pleoscăie, fără să ştie că la doar câteva galaxii distanţă lumea se distrează la concerte rock mai mari decât un sistem solar.  Sau că cineva a inventat un computer care ştie răspunsul la întrebarea supremă a vieţii, a universului şi a tot restul.

Câteodată viaţa de autostopist devine insuportabilă. Planeta ta e distrusă, dar asta se întamplă în trecut doar până seara când iei cina la Restaurantul de la Capătul Universului, apoi în urma unor încurcături ajungi cu patru milioane de ani în urmă şi dezastrul se mută într-un viitor foarte îndepărtat. Sau aşa crezi, pentru că odată întors în viitor realizezi că eşti în alt univers şi tot ce ai trăit nu s-a întamplat niciodată. Nici vizita la Mesajul Final al lui Dumnezeu adresat Creaţiei Sale, nu te ajută să te împaci cu tine, deşi e frumos acolo şi Marvin, androidul paranoid, pare fericit pentru prima şi ultima dată.

Aşa că te retragi pe o planetă mai chill, undeva la munte, hotărât să îţi dedici viaţa preparării sandvişurilor din Mare Bestie Necunoscută pentru săteni, o existenţă liniştită, departe de probleme, şi plină de împliniri mărunte, dar universul e prea mic şi te trezeşti pe cap cu fiica dintr-o relaţie pe care nu ai avut-o niciodată, adolescentă deja, ieşită din minţi, gata să provoace distrugerea unui Univers care nu o înţelege.

"O trilogie în cinci părţi", care dă răspunsuri englezeşti la paradoxurile existenţei pre şi post big bang.

De când am citit cartea asta, ţin pe noptieră un acvariu gol, în vidul căruia trăieşte un univers paralel cu al meu. Acolo mă pot arunca fără griji dintr-un cireş, atâta timp cât uit să lovesc pământul.

Ghidul autostopistului galactic
Ghidul autostopistului galactic
Douglas Adams
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram