TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Gargară cu gudron
Gargară cu gudron Gargară cu gudron
Jáchym Topol

În căminul de orfani Căminul, Ilja are grijă de fratele său, Maimuțoiul. Maicile îl lasă să stea cu el deoarece Maimuțoiul este bolnav și nu poate să aibă singur grijă de el. Băieții mai mari fac glume pe seama Maimuțoiului și pe seama lui Ilja. Lucrurile se schimbă când băieții îi propun lui Ilja să facă parte din gașca Bandiții, gașcă care urmează să fugă și să se înscrie în Legiunea Străină. Doar că maicile sunt luate de la mânăstire, un domn care fost deținut la Vorkuta preia conducerea, iar în perioada cât copii au fost de capul lor în căminul Cămin, Maimuțoiul moare. Ilija își descoperă talentul de sabotor și o dată cu invazia trupelor armate ale semnatarelor Pactului de la Varșovia din anul 1968, puștiul ajunge să facă parte dintr-o divizie de tancuri sovietice care are drept scop, printre altele, găsirea și refacerea unui circ sovietic model. Viața lui Ilja se schimbă radical, iar o maturizare abruptă îl așteaptă după colț.
Jachim Topol pare că nu are tabu-uri. În Atelierul Diavolului vorbește despre transformarea orașului Terezin dintr-un fost lagăr nazist într-un punct de atracție turistic. În Gargară cu gudron, Topol vorbește despre invazia sovietică din 1968 alături de armatele semnatarelor Pactului de la Varșovia, insurecție comandată de Moscova datorită distanțării regimului politic cehoslovac față de direcția ordonată de ruși. Primăvara de la Praga a fost înnecată în sânge, iar Topol tocmai despre asta vorbește. Despre sate distruse, oameni uciși cu brutalitate, copii transformați în criminali, despre o țară îngenuncheată cu brutalitate și abandonată de Occident din rațiuni politice.
Cu un umor negru pe alocuri greu de digerat, dar cumva foarte potrivit în situațiile descrise, Topol scrie despre o pagină de istorie care a marcat decisiv evoluția statului Cehoslovac, precum și despre oamenii care au trăit acele momente de speranță, frică și deznădejde.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Io contra Statele Unite ale Americii Io contra Statele Unite ale Americii Io contra Statele Unite ale Americii Paul Beatty
Io este fiul unui sociolog de culoare controversat și a crescut fiind subiectul unor...
Ultima stație de pe strada pieței Ultima stație de pe strada pieței Ultima stație de pe strada pieței Matt de la Peña
    "- De ce omul acela nu vede?     - Băiete, ce ştii tu ce...
Lenin Dada Lenin Dada Lenin Dada Dominique Noguez
    Ador oamenii inteligenţi care, deşi nu cred în teorii ale...
Catherine cea îndărătnică Catherine cea îndărătnică Catherine cea îndărătnică Karen Cushman
Catherine cea îndărătnică este câştigătoare a Newberry Honor, o lectură...
Pasăre cântătoare Pasăre cântătoare Pasăre cântătoare Kathryn Erskine
Devon, fratele lui Caitlin, este ucis într-un school shooting, împreună cu...