Galaxia Gutenberg

Cartepedia
Cartepedia 05 Noiembrie, 2015
5
Profețiile erei Mass-Media

Marshall McLuhan este unul dintre cei mai cunoscuți teoreticieni ai Mass-Mediei fiind inventatorul unor sintagme celebre precum „mediul este mesajul” sau „satul global”. În anii ’60 McLuhan reușea să intuiască apariția internetului, multe din teoriile sale din acea perioadă fiind mult mai clare și mult mai ușor de explicat în contextul actual al dezvoltării tehnologiilor de comunicație.

Pe scurt, McLuhan a reușit să observe faptul că nu neapărat mesajul cât mediul prin care el ajunge la noi este cel care produce transformări majore la nivelul societății. Mai importantă decât orice conversație dusă la telefon este faptul că noi putem, până în punctul în care a devenit una din obișnuințele noastre zilnice, să comunicăm cu oricine, indiferent de distanța care ne desparte. Spațiul nu mai este un factor atunci când vine vorba de transmiterea informațiilor iar planeta noastră devine un simplu „sat global” în care informația ajunge dintr-un capăt în celălalt al planetei fără efort.

Galaxia Gutenberg este o colecție de texte scrise de McLuhan (preferatul meu fiind interviul dat revistei Playboy) în care teoriile sale sunt explicate pe larg, fiind în același timp una din cărțile ce merită citite de oricine este interesat de acest subiect.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram