Funeraliile Mamei Mari

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 06 Februarie, 2017
2545

Funerariile Mamei Bătrâne este un volum de proză scurtă scris înainte de celebrele romane Un veac de singurătate și Toamna patriarhului, proză scurtă în care stilul narativ recunoscut ca realism magic își face simțit primii pași. Acest realism magic care îi va aduce lui Márquez milioane de cititori în întreaga lume și premiul Nobel pentru Literatură se simte abia în ultimele proze din volum, când dăm peste Mama Mare, bătrâna care a stăpânit pentru aproape un veac puterea de decizie, influența politică și religiosă peste celebrul Macondo, dar care răpusă de boală decide să moară, dând peste cap viața țării, a președintelui și chiar a Papei.

Lumea povestirilor lui Márquez e o lume învechită, tributară credințelor medievale, în care ordinea stabilită e aceeași zi de zi și în care bogații pot conduce peste funcțiile vremelnice ale statului. O lume în care sărăcia face cu ochiul hoților și în care bilele de biliard pot fi un bun de furat în ciuda imposibilității de a le vinde. O lume sărmană, condusă după reguli stabilite cu multe generații înainte, uitată de Dumnezeu la o margine de hartă.

Preferata mea rămâne, însă, O zi după sâmbătă, proză localizată în același fictiv Macondo, sat în care oamenii și-au pierdut încrederea în preotul parohiei, preot ce atinge suta de ani și care a mărturisit că s-a întâlnit de-a lungul vieții sale de trei ori cu Diavolul. Mărturisirea va isca mare scandal, lumea crezându-l nebun și cerând înlocuirea sa. Însă nimic nu prevestește groaza care îi va cuprinde pe săteni când păsările încep să moară pe capete, alegând ca loc de moarte camerele caselor, inclusiv încăperile gării sau ale bisericii. O groază care îi va apropia de preotul renegat aducând în sat povești despre moarte, apocalipsă și diavol.

Funeraliile Mamei Mari
Funeraliile Mamei Mari
Gabriel García Márquez
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram