TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Frida Kahlo
Frida Kahlo Frida Kahlo
Christina Burrus

Frida Kahlo a fost una dintre cele mai importante pictorițe ale secolului XX, rămasă însă pe nedrept necunoscută celor neinițiați în artă. Unii au plasat-o eronat în umbra soțului ei, pictorul Diego Rivera, considerat un geniu al picturii murale. Cu toate acestea, Frida a dezvoltat propriul ei stil de pictură, independentă atât de soțul ei, cât și de alți pictori sau grupări.

În această mini-monografie, Christina Burrus redă foarte atent viața pictoriței mexicane, începând cu copilăria și teribilul accident de autobuz și continuând cu viața alături de Diego, un soț imposibil, care se pare că a iubit-o cu o dragoste stranie, dar profundă. Frida însăși va spune despre relația cu acesta că a fost „al doilea accident din viața ei”. Nu sunt trecute cu vederea nici anecdotele cărora aceasta le-a dat viață, dintre care amintim refuzul de a se alătura grupării suprarealiștilor, susținând că ea pictează „propria realitate interioară”, precum și aventura devenită legendară cu Lev Troțki.

Volumul este însoțit inclusiv de mărturiile celor ce au cunoscut-o, de fragmente din corespondența acesteia, precum și de reproduceri ale picturilor sale și a câtorva fotografii. Marele merit al acestei monografii de buzunar este acela de a repune în lumină personalitatea deosebită a acestei artiste, un spirit uriaș într-un trup plăpând și mai mereu suferind. A fost asemeni unui vulcan ce a reușit ca din magma suferințelor aproape neîntrerupte să erupă o operă de o originalitate de necontestat.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Calitatea luminii Calitatea luminii Calitatea luminii Mircea Pricăjan
Despre sarcină, nașterea și creșterea copilului în primii ani de viață s-au...
Munca Munca Munca Mitoş Micleuşanu
Volumul de versuri Munca, purtând semnătura Micleușanu M., nimeni altul...
Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Milan Kundera
Piesa de teatru Jacques și stăpânul său este, după spusa lui Kundera...
Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Daniela Luca
Cu siguranță lumea cărților nu ar putea exista fără cititori, așa cum lumea...
Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Nicolae Coande
Cartea lui Nicolae Coande, purtând subtitlul Eseuri despre întoarcerea...