TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Frida Kahlo

Frida Kahlo a fost una dintre cele mai importante pictorițe ale secolului XX, rămasă însă pe nedrept necunoscută celor neinițiați în artă. Unii au plasat-o eronat în umbra soțului ei, pictorul Diego Rivera, considerat un geniu al picturii murale. Cu toate acestea, Frida a dezvoltat propriul ei stil de pictură, independentă atât de soțul ei, cât și de alți pictori sau grupări.

În această mini-monografie, Christina Burrus redă foarte atent viața pictoriței mexicane, începând cu copilăria și teribilul accident de autobuz și continuând cu viața alături de Diego, un soț imposibil, care se pare că a iubit-o cu o dragoste stranie, dar profundă. Frida însăși va spune despre relația cu acesta că a fost „al doilea accident din viața ei”. Nu sunt trecute cu vederea nici anecdotele cărora aceasta le-a dat viață, dintre care amintim refuzul de a se alătura grupării suprarealiștilor, susținând că ea pictează „propria realitate interioară”, precum și aventura devenită legendară cu Lev Troțki.

Volumul este însoțit inclusiv de mărturiile celor ce au cunoscut-o, de fragmente din corespondența acesteia, precum și de reproduceri ale picturilor sale și a câtorva fotografii. Marele merit al acestei monografii de buzunar este acela de a repune în lumină personalitatea deosebită a acestei artiste, un spirit uriaș într-un trup plăpând și mai mereu suferind. A fost asemeni unui vulcan ce a reușit ca din magma suferințelor aproape neîntrerupte să erupă o operă de o originalitate de necontestat.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

35 de kile de speranță 35 de kile de speranţă 35 de kile de speranţă Anna Gavalda
Gregoire este un băiețel foarte iscusit. Asta doar când vine vorba de meșterit...
Iubirea nebună a lui Dumnezeu Iubirea nebună a lui Dumnezeu Iubirea nebună a lui Dumnezeu Pavel Evdokimov
Paul Evdokimov este unul dintre cei mai marcanți gânditori creștini ruși ai...
Cartea lui George Cartea lui George. Hardcomics #12 Cartea lui George. Hardcomics #12
Despre George s-a scris o carte. George are o carte a lui. O carte despre el. Dar cine...
Imperiul Pisicilor Imperiul Pisicilor Imperiul Pisicilor Alex Tocilescu
Imperiul pisicilor poate fi cartea ce descrie din multiple perspective, „cea mai...
Asterix, viteazul gal Asterix, viteazul gal Asterix, viteazul gal René Goscinny
Asterix, simpaticul războinic gal, unul dintre cei mai iubiți eroi de BD din Franța...