TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Francisc de Assisi
Francisc de Assisi Francisc de Assisi
Hermann Hesse

Lucrarea Francisc de Assisi este un scurt studiu monografic dedicat unuia dintre cei mai iubiți sfinți atât din Apus, cât și din Răsărit, izvorât din nețărmurita evlavie pe care autorul german i-a purtat-o acestuia.

 

O lucrare rămasă vreme de aproape opt decenii în sertar, deoarece Hesse s-a dezis de ea imediat după ce a scris-o, considerând-o „o lucrare prea simplă, scrisă în entuziasmul tinereții, fără profunzime și plină de obrăznicie, un stil în care nu mă mai regăsesc”.  Această declarație denotă atât rigoarea scriitoricească precoce a autorului, cât și smerenia sa în fața personalității sfântului pe care a zugrăvit-o.

 

Din punctul meu de vedere, ideea că această monografie ar fi „o lucrare prea simplă...” nu se susține, tocmai prin măreția stilului cu care este realizată. Căci nu îți poți exprima mai bine admirația față de o personalitate pe care o venerezi, decât înmuind pana în călimara duioșiei. Iar Hermann Hesse pare să fi avut o călimară nesecată, întrucât întreaga lucrare emană o candoare specifică atât sfinților cât și admiratorilor acestora. Cu duioșie istorisește acesta și despre copilăria lipsită de griji și de orizont a sfântului inimii sale, dar și despre tentativa eșuată de a deveni cavaler, precum și despre chemarea pe care acesta a simțit-o pentru viața pustnicească, dar cu o duioșie și mai mare despre misiunea acestuia ca sfânt, despre atașarea lui față de oameni și chiar față de animale.

 

Așadar, o lectură ușoară ce hrănește în același timp și mintea și sufletul, o lectură ce aruncă, de asemenea, o lumină nouă și pură asupra personalității scriitorului de premiu Nobel, Hermann Hesse.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ştefan Câlţia
În vara acestui an, Muzeul Colecțiilor de Artă din București a găzduit o nouă...
O undiță pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu Gao Xingjian
O undiță pentru bunicul meu, cartea laureatului cu Nobel din anul 2000, este o...
Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Eugène Ionesco
Pe imaginea lui Eugène Ionesco s-au lipit de-a lungul timpului mai multe etichete:...
Vorbeste-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Mathias Énard
Există istorii consemnate în cărți și există mult mai multe istorii rămase...
Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Mariana Enriquez
După ce citisem diverse cărți despre atrocitățile care s-au întâmplat...