Fiul lui Iisus

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 15 Iunie, 2019
2541

Denis Johnson, autorul romanului „Arborele de fum”, câștigător al National Book Award for Fiction, revine pe mesele de noutăți cu volumul de povestiri „Fiul lui Iisus”, un volum dedicat lumii celor prinși în spirala adicției. Fie că vorbim de droguri, de alcool sau diverse pastile, lumea lui Johnson e o lume pestriță, închisă între pereții barurilor de noapte și saloanele spitalelor de recuperare. O lume în care mici fapte banale capătă consistența și coloritul unor miracole, evenimente speciale bune de povestit în anii care vin.

Violența ține de faptul firesc aici, însă modul aproape tihnit în care conflictele se rezolvă fac ca lumea lui Denis Johnson să pară o lume credibilă, perfect redată în paginile cărții. Criminali care-și calmează nervii alături de bețivi, drogați care par să prezică viitorul, un bărbat cu un cuțit înfipt în cap, exact lângă singurul ochi pe care-l mai avea, ce vine singur noaptea la urgențe pentru a-și rezolva accidentul casnic. Răbufniri de ură sau răfuieli care sfârșesc rău, avorturi care provoacă anxietate și o lume de-afară privită reticent și haotic de către personajul central al povestirilor, un bărbat despre care nu știm foarte multe, însă care călătorește din proză în proză ducându-și viața alături de homleși și ghinioniști.

Pentru că personajul e bântuit de beții și nopți petrecute prin locuri ciudate alături de necunoscuți cu care intră de fiecare dată în vorbă, dialogurile haotice, faptele povestite când la prezent, când la trecut, toate acestea dau impresia uneori de proză fără cap și fără coadă, de amestec bizar de intrigi și personaje, aleatoriu aruncate în pagină. Însă e doar un efect al lumii prin care umblă și-și duc zilele eroii lui Denis Johnson, o lume atent și minuțios redată. Un volum bun, din care rămân trei-patru povestiri excelente.

Fiul lui Iisus
Fiul lui Iisus
Denis Johnson
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram