TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Fiica ascunsă
Fiica ascunsă Fiica ascunsă
Elena Ferrante

Fiica ascunsă e al doilea roman al Elenei Ferrante pe care îl citesc în ultima vreme și impresiile nu s-au schimbat. Dincolo de scriitura intimă, de scenele și problemele de familie cu care se confruntă personajele feminine, există o doză puternică de tensiune pe care ți-o transmite scriitura Elenei Ferrante, tensiune care se propagă prin roman până spre ultimele pagini și care te face să empatizezi puternic cu vocile personajelor.

Romanul acesta aduce în prim-plan condiția de mamă, maternitatea văzută ca binecuvântare, dar și ca prilej de rupere a echilibrului interior, de deraiere de la traseul biografic inițial. Leda, personajul nostru principal, e o femeie de 47 de ani, profesor universitar, divorțată, cu două fiice plecate în Canada, la tatăl lor. Pentru a se relaxa și a lucra pentru un proiect universitar, Leda închiriază un apartament la mare, departe de problemele ei zilnice. Aici întâlnește o familie napoletană, mare, zgomotoasă, cu femei însărcinate, cu femei cu copii mici, cu un soț cu aspect și comportament suspect, aproape mafiot. Interacțiunea zilnică cu ei deschide răni și amintiri vechi, de care credea că scăpase. Treptat, aflăm detalii despre mariajul ratat, despre creșterea celor două fete, despre mama și bunica ei. E un du-te-vino permanent între prezentul povestirii și amintirile din copilărie, apoi șocul de a fi mamă și de a te situa între propriile fete și propria mamă.

Roman de interior, despre conflicte intime, despre relațiile de cuplu și eșecul acestora. Dens, cu o scriitură deosebit de atentă și expresivă, bine tradus.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Tot spațiul dintre gândurile mele Tot spaţiul dintre gândurile mele Tot spaţiul dintre gândurile mele Bogdan Răileanu
Dacă facem abstracție de prima și ultima proză din volum (un text fantastic despre...
Zece decembrie Zece Decembrie Zece Decembrie George Saunders
Devenit unul dintre autorii vedetă ai publicului american în ultimul deceniu,...
Disparitia lui Adele Bedeau Dispariţia lui Adèle Bedeau Dispariţia lui Adèle Bedeau Graeme Macrae Burnet
Inspectorul Gorski are o viață plină de probleme. O crimă nerezolvată acum mai bine...
Cronica unui negustor de sânge Cronica unui negustor de sânge Cronica unui negustor de sânge Yu Hua
Viața lui Xu Sanguan nu e una ușoară. Nimănui nu îi este ușor în China...
În jurul marii uniri de la 1918 În jurul Marii Uniri de la 1918 În jurul Marii Uniri de la 1918 Lucian Boia
Pentru că tot suntem în preajma centenarului Unirii, era imposibil ca Lucian Boia...