Femeia minimarket

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 21 Mai, 2018
2545

Keiko lucrează de mai bine de 18 ani în același magazin non-stop. Zi și noapte, ritualul așezării mărfii la raft, expunerea produselor promoționale, întâmpinarea clienților și sunetul casei de marcat îi dau ritm vieții și gândurilor sale. Zi și noapte, totul e concentrat pe orele petrecute la slujba cu jumătate de normă. Familia o consideră o ciudată, o neadaptată. Fostele colege de școală o acceptă ca pe o femeie cu probleme medicale care încă nu și-a găsit soțul potrivit. Colegii de lucru o respectă pentru experiență, însă o privesc distant și cu suspiciune.

Însă Keiko a ajuns la vârsta de 36 de ani și o femeie necăsătorită care să lucreze cu jumătate de normă nu e ceva normal pentru o societate restrictivă și bine definită de regulile vechi de generații. Keiko nu are neapărat o problemă cu viața ei, îi place magazinul, îi place munca și bârfele dintre colegii de la muncă. Însă știe prea bine că trebuie să facă ceva pentru a se alinia la standardele sociale. Și fără a avea experiență sau așteptări, ia cele mai ciudate decizii posibile. Iar de aici începe criza vârstei de mijloc...

Premiat cu Akutagawa în 2016, romanul prozatoarei Sayaka Murata radiografiază tabieturile unei societăți stranii pentru un european, stranii prin rigorile și prin violența vieții pe care o impune. Măcar pentru curiozitățile antropologice, dacă nu pentru poveste, și tot cred că trebuie citit acest roman de către cititorii români. E o poveste de viață străină nouă. 

Femeia minimarket
Femeia minimarket
Sayaka Murata
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram