Femei singure

Vlad Zver
Vlad Zver 29 Iulie, 2014
813
Dragă cititorule: în primul rând, nu citi ce scrie pe interiorul primei coperţi! Acel text îţi spune cum se termină cartea...

În al doilea rând, trebuie să te atenţionez că Femei singure este poezie în proză. Cât de bine s-a metamorfozat Pavese în femeie pentru a reda gândurile şi trăirile femeilor, tu decizi. Cât despre mesajele bine ticluite şi ascunse-n textul din acest scurt roman precum se practică-n poezie, ei bine, aici Pavese este un maestru.

Cel puţin aşa spun filologii de meserie. Adică acei chirurgi meticuloşi care ştiu să utilizeze cu acrobatică dexteritate instrumentele extrem de ascuţite ale ştiinţei lor.

Eu am văzut un alt fel de „La Grande Belleza“. Un Torino, o Romă, o Italie în care tinerii se plictisesc până când sinuciderea li se pare singura opţiune interesantă pe care le-o mai poate oferi viaţa. Tinere femei care caută iubirea, însă o tratează ca pe un joc şi o vânează ca pe o specie pe cale de dispariţie, şi, în momentul în care o prind, îşi dau seama că iubirea implică prea mult bărbaţii care sunt toţi la fel, deci, mai bine renunţi la iubire şi te gândeşti la sinuciderea pe care ţi-o poate oferi viaţa.

Cesare Pavese are o caligrafie perfectă, caligrafie atât de frumoasă încât se vede până şi-n cărţile tipărite în mii de exemplare, ba chiar şi-n cărţile electronice, prin urmare, se recomandă citirea cu mare grijă şi atenţie a acestui roman, alături de o limonadă rece, o pălărie de paie pe cap şi cu  niscai poze La Bella Italia la orizont.

Femei singure
Femei singure
Cesare Pavese
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram