TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Fără sânge
Fără sânge Fără sânge
Alessandro Baricco

Pentru mine, fiecare nou contact cu proza lui Alessandro Baricco este un nou prilej de a rămâne perplex. La modul pozitiv, firește. Omul acesta nu știe să scrie de două ori la fel. Fiecare carte a lui este total diferită de celelalte, atât ca subiect cât și ca stil narativ. Totuși, ceva le unește: grija autorului de a crea o atmosferă cât mai în consens cu povestea scrisă și mai ales, ceea ce mie îmi place să numesc marca proprie Baricco, finalurile mereu surprinzătoare. 

În Fără sânge autorul surprinde două episoade ale unei singure povești. În prima parte suntem „martori oculari” la o reglare de conturi sângeroasă, menită să pună capăt unui mare război, dar care se dovedește a nu fi fost altceva decât strict o răzbunare; episod în care singura supraviețuitoare din tabăra eliminată este o fetiță de zece ani. Iar în cea de-a doua parte, „asistăm” la întâlnirea de peste ani dintre această fată și ultimul dintre supraviețuitorii taberei învingătoare, întâlnire ce se petrece când ambii sunt bătrâni, dar care nu avea cum să nu se întâmple. 

Am spus că suntem „martori oculari” și că „asistăm” tocmai pentru că autorul reușește să descrie atât de bine ambele episoade încât te răpește fără voia ta și te aduce în mijlocul evenimentelor. Ceea ce spune multe despre vraja narativă țesută cu dibăcie de acesta. Cât privește finalul surprinzător, pot doar să garantez că este cu totul altfel decât s-ar aștepta orice cititor. Nu dezvălui misterul, invit deci la lectură. 

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Ursulețul lui Freud Ursulețul lui Freud Ursulețul lui Freud Răzvan Petrescu
Multă vreme am considerat că cea mai bună cronică negativă pe care i-o poți face...
500 de lucruri de încercat într-o viață 500 de lucruri de încercat într-o viață 500 de lucruri de încercat într-o viață Elise De Rijck
Recunosc, nu am avut niciodată o listă cu lucrurile pe care să vreau să le realizez...
Desene 2008 – 2011 Sorin Ilfoveanu: Desene 2008-2011 (catalog expoziţie) Sorin Ilfoveanu: Desene 2008-2011 (catalog expoziţie) Sorin Ilfoveanu
Sorin Ilfoveanu este în momentul de față unul dintre cei mai importanți artiști...
Când muritorii dorm Când muritorii dorm Când muritorii dorm Kurt Vonnegut
Kurt Vonnegat a fost unul dintre cei mai acerbi critici ai decăderii omului postmodern,...
Athanor. Caietele Fundației „Gellu Naum” Athanor. Caietele Fundaţiei Gellu Naum (nr. 3/2013) Athanor. Caietele Fundaţiei Gellu Naum (nr. 3/2013)
Gellu Naum nu a fost doar un poet de geniu. Nu a fost doar părintele suprarealismului...