Fabule și vorbe cu tâlc

Sebastian Ionescu
Sebastian Ionescu 05 August, 2021
562

Încă de mic fabulele m-au atras către universul zoologic ce întruchipa diferite tipuri de oameni. Îmi plăcea cum unele animale de talie mare erau mustrate de cele mai mici într-un mod cât se poate de elegant și subtil, din fiecare situație ieșind o concluzie bună de urmat pe viitor.


În cartea „Fabule și vorbe cu tâlc” au fost selectate cele mai cunoscute fabule atât din literatura românească cât și din cea universală. Printre numele cele mai de seamă în ale umoristicii amintim pe: Alecu Donici, Anton Pann, George Topârceanu, Jean de la Fontaine, Grigore Alexandrescu și alți scriitori reprezentativi pentru acest gen. Aceste povestiri au fost așezate în cuprins după morala care se desprindea din ele sau după tipul anumitor personaje, cum ar fi: lingușeala – Doi câini , lăudăroșenia – Musca, parvenitismul – Măgarul și privighetoarea, fățarnicul – Leul deghizat. În orice fabulă, animalele prind însușiri omenești, pot vorbi, pot interacționa între ele și chiar să aibă anumite meserii. Spuse într-o manieră savuroasă și plină de umor, această colecție de anecdote satirizează caracterul oamenilor din diferite epoci și-l face accesibil de înțeles pentru orice categorie de vârstă.  


După cum spunea Tudor Arghezi: „Fabulă se cheamă vechea corcitură dintre pilda bună și caricatură”, antologia de față vine în sprijinul copiilor de a-i ajuta să înțeleagă anumite persoane. Ilustrațiile sugestive ce însoțește fiecare fabulă în parte ne introduce într-un cadru tradițional, ușor ludic și plăcut de citit. 


Fabule și vorbe cu tâlc - HC
Fabule și vorbe cu tâlc - HC
Adrian Săvoiu, Diana Zografi
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram