Fabrica de absolut - Karel Čapek

Dan Andrei Rareș
Dan Andrei Rareș 06 Mai, 2014
110

În Cehia anilor de după primul război mondial invenţia unui carburator care poate produce cantităţi uriaşe de energie cu un minim de consum, e primită cu un entuziasm uşor de imaginat. La scurt timp se descoperă că entuziasmul respectiv e posibil să fi fost viciat de prezenţa unui element nou generat de arderea perfectă, şi anume: Absolutul. Împrejurimile carburatoarelor sunt cuprinse de iluminări subite, vindecări paradoxale, profeţii, levitaţii şi variate alte manifestări miraculoase. Oamenii se văd nevoiţi să recunoască în Absolut pe Dumnezeul pe care-l aşteptaseră dar în faţa căruia se dovedesc coplesiţi. Urmează schimbări prudente de dogmă în credinţele oficiale şi sute de secte dintre care cele mai tari sunt cea creată în jurul unei barje şi alta în care obiectul de cult îl reprezintă căluşeii dintr-un bâlci.

Alcatuită din mai multe perspective, inclusiv a autorului, articole din ziare şi relatări de la faţa locului, povestea urmăreşte declinul omenirii, care eşuează să profite de avantajele energiei gratuite, ajunge la faliment şi termină totul într-un război religios devastator.

  Fabrica din titlu nu e de fapt un carburator care face minuni...fabrica e Omul care odată aflat în posesia dragostei divine hotărăşte să o producă în cantităţi industriale, să o branduiască ca apoi să lovească alţi cetăţeni cu beţe şi lucruri ascuţite reclamând dreptul de proprietate intelectuală asupra sentimentului de împlinire.

O carte care reia apariţia şi dezvoltarea ideii religioase de la extazul mistic la genocid

Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram