Expectativa luminoasă

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 22 Februarie, 2021
1982

Andrei Dόsa este unul dintre cei mai activi membri ai noului val de poezie din literatura română, publicând până în prezent cinci volume de poezie: Când va veni ceea ce este desăvârşit (2011 – Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu”), American Experience (2013 – Premiul „Tânărul poet al anului 2013“), Nada (2015), Adevăratul băiat de aur (2017), Expectativa luminoasă (2020) și un roman, Ierbar (2018). 


În cel mai recent volum de poezie, Expectativa luminoasă (OMG, 2020), Andrei Dόsa propune un discurs poetic cel puțin inedit, mai ales privit din perspectiva unui bărbat, el vorbind despre slăbiciunile și vulnerabilitățile celor ce în virtutea stereotipurilor de gen sunt gratulați cu apelativul de „sex puternic”. Este adevărat că nu face referire decât la sine însuși, volumul fiind unul prin excelență confesiv, dar asta nu înseamnă că ceilalți nu se pot regăsi în situațiile expuse aici. Printre „păcatele” de care se face „vinovat” Andrei Dόsa în acest volum s-ar putea număra persistența unei minți perverse chiar și după întemeierea unei familii, nesiguranța de sine, manifestată cel mai acut în temerea de a nu fi un soț și părinte bun pentru familia sa, precum și tendința de a-și îneca aceste slăbiciuni în alcool. Dar cea mai puternică slăbiciune a lui pare a fi tendința de a fugi din paradigma oficială a bărbatului și de a se refugia într-o stare de copil, care mai degrabă simte nevoia de a fi protejat decât de a proteja. 


Ceea ce surprinde la acest volum este tonul deloc patetic în contrast cu imaginea bărbatului ce ar putea trece, privit prin ochii adepților stereotipurilor de gen, drept un non-bărbat. Și aceasta vine tocmai din faptul că poetul și-a asumat pe deplin condiția sa de bărbat sensibil, vulnerabil, nesigur pe el. Ceea ce este în primul rând un act de curaj și totodată o invitație adresată tuturor bărbaților de a-și asuma condiția de sex nu tocmai puternic.

Expectativa luminoasă
Expectativa luminoasă
Andrei Dósa
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram