TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Expectativa luminoasă

Andrei Dόsa este unul dintre cei mai activi membri ai noului val de poezie din literatura română, publicând până în prezent cinci volume de poezie: Când va veni ceea ce este desăvârşit (2011 – Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu”), American Experience (2013 – Premiul „Tânărul poet al anului 2013“), Nada (2015), Adevăratul băiat de aur (2017), Expectativa luminoasă (2020) și un roman, Ierbar (2018). 


În cel mai recent volum de poezie, Expectativa luminoasă (OMG, 2020), Andrei Dόsa propune un discurs poetic cel puțin inedit, mai ales privit din perspectiva unui bărbat, el vorbind despre slăbiciunile și vulnerabilitățile celor ce în virtutea stereotipurilor de gen sunt gratulați cu apelativul de „sex puternic”. Este adevărat că nu face referire decât la sine însuși, volumul fiind unul prin excelență confesiv, dar asta nu înseamnă că ceilalți nu se pot regăsi în situațiile expuse aici. Printre „păcatele” de care se face „vinovat” Andrei Dόsa în acest volum s-ar putea număra persistența unei minți perverse chiar și după întemeierea unei familii, nesiguranța de sine, manifestată cel mai acut în temerea de a nu fi un soț și părinte bun pentru familia sa, precum și tendința de a-și îneca aceste slăbiciuni în alcool. Dar cea mai puternică slăbiciune a lui pare a fi tendința de a fugi din paradigma oficială a bărbatului și de a se refugia într-o stare de copil, care mai degrabă simte nevoia de a fi protejat decât de a proteja. 


Ceea ce surprinde la acest volum este tonul deloc patetic în contrast cu imaginea bărbatului ce ar putea trece, privit prin ochii adepților stereotipurilor de gen, drept un non-bărbat. Și aceasta vine tocmai din faptul că poetul și-a asumat pe deplin condiția sa de bărbat sensibil, vulnerabil, nesigur pe el. Ceea ce este în primul rând un act de curaj și totodată o invitație adresată tuturor bărbaților de a-și asuma condiția de sex nu tocmai puternic.

Comentarii
Articole similare
Gândacul Gândacul Gândacul Ian McEwan
Pentru oamenii cu „stomacul sensibil”, vederea unui gândac poate fi...
Tonomatul Tonomatul (povestiri) Tonomatul (povestiri) Andrei Panțu
Andrei Panțu este un tânăr cu o pregătire profesională impresionantă, fiind...
Cartea Psalmilor (Psalmii 1-50) Cartea psalmilor. Psalmii 1-50 (ediție bilingvă) Cartea psalmilor. Psalmii 1-50 (ediție bilingvă) Madeea Axinciuc
Cartea Psalmilor lui David este fără îndoială cartea cea mai folosită în...
De ce, Doamne? O radiografie a suferinței De ce, Doamne? O radiografie a suferinței De ce, Doamne? O radiografie a suferinței Clive Staples Lewis
C.S. Lewis, reputatul profesor de literatură medievală și renascentistă de la...
Arcașul fără arc Arcașul fără arc Arcașul fără arc Ștefan Liiceanu
Una dintre cele mai vechi culturi din lume, în sensul existenței unor scrieri...