Evocări Bisericești

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 04 August, 2018
1982

Se știe dintotdeauna că Biserica și-a demonstrat forța umană și mai ales spirituală cu precădere în perioadele istorice în care a fost supusă la presiuni absurde din partea puterilor statale. În România, ca și în toate statele din fostul bloc comunist, Biserica Creștină a cunoscut o prigoană foarte agresivă în timpul regimului comunist ateu. Dar tocmai în acel context vitreg, din sânul Bisericii s-a ridicat o pleiadă de mărturisitori creștini, care a știut să țină aprinsă făclia credinței pentru neamul românesc. 

În aceste articole memorialistice, cronicarul Dan Ciachir a surprins o parte din momentele de rezistență prin cultură și a portretizat, excepțional, câteva monumente umane de verticalitate, ce nu și-au plecat capul în fața călăului comunist. Printre aceștia se regăsesc: părintele profesor Dumitru Stăniloae, patriarhii: Iustinian, Iustin și Teoctist, părintele Anania (viitorul Mitropolit al Clujului), dar și personalități ale culturii laice, ca Petre Țuțea sau Alexandru Paleologu. 

Ceea ce surprinde la aceste relatări este tonul foarte calm și cald în care sunt scrise. Deși ele au fost redactate chiar în anii cei mai grei ai prigoanei, mai exact ultimii ani ai regimului Ceaușescu, nu se simte în scriitura lui Dan Ciachir niciun fel de teamă sau deznădejde, ci numai, la răstimpuri, un fel de resentiment, de amărăciune. Iar aceasta dovedește din plin, că atât autorul acestor evocări, cât și personalitățile despre care povestește se ridicaseră cu duhul și cu înțelegerea deasupra spiritului vremurilor pe care le traversau, punându-și totdeauna nădejdea în pronia și înțelepciunea lui Dumnezeu.

Evocări bisericeşti
Evocări bisericeşti
Dan Chiachir
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram