Eseuri de îndrăgostit

Cartepedia
Cartepedia 26 Octombrie, 2015
5

Dragostea trebuia apreciată fără a cădea în optimism sau pesimism dogmatic, fără a-ţi construi o filosofie din propriile temeri sau o morală din propriile dezamăgiri

 

Comparabilă cu „Studii despre iubire a lui Ortega Y Gasset sau „Despre dragoste a lui Stendhal, „Eseuri de îndrăgostit” a lui Alain de Botton reia problematica iubirii, însoţindu-şi discursul cu ironia şi obiectivarea specifice secolului XXI.

Asemenea unui chirurg, Botton desface fiecare piesă din mecanismul iubirii, o pune la microscop, ne arată ce este bolnav, ce este sănătos, fără să fie exhaustiv, generalizând dar şi particularizând în acelaşi timp. Nu face exces de emoţii, dar nici nu le tratează cu dispreţ; caută să le explice şi să le înțeleagă. Ceva din atitudinea lui aduce cu cea a unui om de ştiinţă urmărind viaţa unor furnici, dar empatizând totuşi foarte mult cu existenţa lor.

Parcursul relaţiei celor doi de aici ar putea fi povestea oricăruia dintre noi. Deşi relatarea este făcută din perspectiva unui singur personaj, cel care-şi trăieşte povestea, are meritul de a rămâne cumva multilaterală – nelăsând acoperite nici una dintre zonele/ etapele “experienţei”. Atât un sceptic cât şi un romantic vor regăsi ceva din ei în discursul acesta.  Botton pune la adăpostul simpatiei/ironiei sale destule contradicţii ale inimii.

Lectura acestei cărți mi-a amintit cumva de „Spuma zilelor” a lui Vian, ca o rescriere în care metafora a fost lăsată deoparte şi filosofia i-a luat locul.

Eseuri de îndrăgostit
Eseuri de îndrăgostit
Alain de Botton
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram