Eroul

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 14 Octombrie, 2021
2534

Curios să citesc acest eseu scris de Lee Child, unul dintre autorii foarte buni de thrillere, romane polițiste sau cărți cu spioni și intrigi complexe, tradus cu multe volume deja și la noi, ei bine, am dat peste o latură a autorului pe care nu aș fi ghicit-o. Da, Lee Child e un autor extrem de atent cu intrigile din romanele sale, e un prozator foarte informat și își burdușește la propriu textele cu sute și mii de detalii despre orice ți-ai putea imagina. Prin urmare, bănuiam că în spatele prozatorului de thrillere se ascunde un tip citit, cu o cultură generală bine construită, pasionat de domenii diverse și care probabil că-și documentează fiecare nouă carte timp îndelungat.

Însă iată că aici, în volum de față, găsim un Lee Child pasionat de antropologie și de etimologii, un Lee Child care ne poartă, în viteză, e drept, prin istoria evoluției speciei umane în căutarea unei definiții a ceea ce e cu adevărat eroul – atât originile cuvântului, cât și personajul care iese din mulțime pentru a atrage privirile celorlalți. O poveste agreabilă, presărată cu informații pe care le știți sau poate nu, eu unul nu le știam pe toate, o călătorie prin epocile timpurii când specia umană se adapta evoluției, apoi în epoca modernă, printre droguri și mâncăruri grecești, totul pentru a oferi cât mai multe nuanțe posibile cuvântului „erou”. Nu e un studiu științific, ci mai degrabă un soi de carte de popularizare, dar scrisă suficient de personal cât să nu rămână anonimă pe un raft cu asemenea titluri.

O recomand, fie și pentru o lectură de-o seară alături de un bun prozator care știe să povestească și să întrețină atmosfera.

Eroul
Eroul
Lee Child
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram