TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ernesto Che Guevara

Poate una dintre cele mai populare figuri din istoria secolului XX este revoluționarul argentinian Ernesto Che Guevara. El a devenit foarte rapid un idol sau un simbol pentru generații întregi de tineri. Mulți dintre aceștia își afirmă dragostea pentru carismaticul revoluționar purtând haine sau accesorii vestimentare având imprimate chipul acestuia, de obicei în celebra fotografie cu basca sa cu stea roșie. Dar dintre aceștia, câți oare știu în ce circumstanță a luat naștere această imagine? Sau cine a fost de fapt Che Guevara.

Biografia semnată de Carlo Bata le vine foarte ușor în ajutor. Este o schiță succintă dar reprezentativă a vieții acestui personaj istoric, începând cu viața de familie, cu primii ani de formare, amintind de traversarea pe motocicletă a întregii Americi Latine, în încercarea de a alina suferințele semenilor săi, în calitate de doctor, și culminând cu activitatea sa în fruntea guerrillei cubaneze, cu instaurarea comunismului în Cuba și încheind cu încercările nereușite de a relua revoluția cubaneză în țări precum Congo și Bolivia, expediții în urma cărora și-a pierdut viața. Se conturează astfel, din tușe când mai subțiri, când mai groase, figura unui om ce a stârnit deopotrivă valuri de admirație dar și de ură nețărmurită. Un personaj incomod pentru mulți, mai ales pentru administrația americană, dar adulat ca erou de către cei săraci, cărora le-a redat șansa la viață.

Istoria pe care a scris-o Che Guevara în Cuba denotă și o altă realitate: Cuba a fost poate singura țară în care comunismul s-a potrivit mănușă. Cel puțin pentru acea vreme. O lectură ușor de parcurs, în urma căreia fiecare poate decide dacă celebrul Che a fost un erou sau un nebun de legat.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

În Calabria În Calabria În Calabria Peter Beagle
Peter S. Beagle este unul dintre cei mai iubiți scriitori americani contemporani. Unii...
Cum să lecuiești un fanatic Cum să lecuieşti un fanatic Cum să lecuieşti un fanatic Amos Oz
În această carte nu foarte stufoasă dar destul de comprimată, din punct de...
Grazia Grazia Grazia Mircea Ţuglea
Blestem sau nu, este greu de spus. Dar te pune pe gânduri când citești...
Castele de furie Castele de furie Castele de furie Alessandro Baricco
Castele de furie este romanul de debut al lui Alessandro Baricco. Tema centrală a...
Atlasul frumuseții Atlasul frumuseții Atlasul frumuseții Noroc Mihaela
Înainte de a fi o carte, Atlasul Frumuseții a fost un amplu proiect. Iar...