TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Epoca Traian Băsescu
Epoca Traian Băsescu Epoca Traian Băsescu
Costi Rogozanu

Epoca Traian Băsescu este una dintre antologiile marca CriticAtac – platformă de opinii economice și politice  binecunoscută în dezbaterile ultimilor ani prin pozițiile de stânga ale celor care scriu sub această titulatură. Antologia apare într-un moment cheie al vieții politice românești – finalul celor 10 ani de președinție a lui Traina Băsescu, unul dintre cei mai puternici președinți ai țării prin implicarea în guvernarea țării și, în același timp, unul dintre cei mai contestați atât de partidele de „stânga”, cât și de membrii CriticAtac.

Antologia de față analizează perioada Traian Băsescu, punctând marile evenimente ale epocii: criza economică, măsurile dure de austeritate, guvernarea Boc, tăierea salariilor profesorilor, conflictul seviciilor secrete, corupția partidelor de dreapta, analiza ideologiei capitaliste, efectele economice ale intrării pe piața românească a marilor corporații, rolul dur și poate prea activ al lui Băsescu în lupta dintre partide, propria sa bătălie cu mogulii și presa românească etc. Cum s-ar spune e o analiză destul de meticuloasă și desenează destul de atent peisajul politic al ultimilor ani. Cum nu împărtășesc decât puține opinii comune cu autorii articolelor din volum, analizele scrise sunt o perspectivă necesară și chiar binevenită pentru un cititor ca mine. În special analizele sistemului politic și a efectelor economice ale ultimelor guvernări. Sunt și opinii păguboase și poate că acest lucru te enervează cel mai mult. Opinii care scapă din vedere așa-numitele partide de stânga și propriile modele de guvernare. Cred că o abordare corectă ar fi trebuit să țină cont de comparații între guvernarea PDL-PNL și fosta guvernare PSD sau de faptul că partidul lui Băsescu vine la guvernare și nu după multă vreme criza economică afectează și economia românească, atât cât este ea. Băsescu este văzut în continuare ca un mic Putin care a încercat să adopte diverse modaliăți de conducere tiranică a țării, de distrugere sistematică a presei și a partidelor politice, însă nu prea am văzut în carte referință la guvernarea Năstase, la procesele dese intentate ziariștilor în acea vreme sau la modul PSD-ului de a guverna țara, după venirea guvernului Ponta.

Concluzia? Un volum absolut necesar, fie că-ți convin sau nu opiniile autorilor, fie că ești sau nu de aceeași parte a baricadei. Aș fi preferat măcar unul sau două articole care să nu fie impregnate atât de puternic de CriticAtac, așa de ochii lumii. Însă poate cer prea mult. Recomand volumul și aștept antologiile noi, ba chiar sunt nerăbdător să citesc o antologie CriticAtac despre guvernarea Năstase sau regimul Ponta.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Cel care cheamă câinii Cel care cheamă câinii Cel care cheamă câinii Lucian Dan Teodorovici
Mixaj de ego-proză și fragmente de jurnal, Cel care cheamă câinii este un volum...
Viaţă după viaţă Viață după viață Viață după viață Kate Atkinson
Pentru Ursula și familia ei din Poiana vulpii începutul de secol XX aduce doar...
Alex Alex Alex Pierre Lemaitre
După Irène, primul roman cutremurător din Seria Verhoeven, mi-era greu să cred...
Galveston Galveston Galveston Nic Pizzolatto
Nic Pizzolatto a devenit celebru datorită serialului True Detective, unul dintre cele...
Galapagos Galapagos Galapagos Kurt Vonnegut
Galapagos este un roman despre apocalipsă, cu o tematică SF, însă când...