TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Elogiu umbrei
Elogiu umbrei Elogiu umbrei
Jun'ichirō Tanizaki

Apărut prima dată în 1933, „Elogiu umbrei” a fost tradus în 2020 la editura Art în colecția de eseuri „Meridiane”. Așa cum sugerează și titlul traducerii în limba engleză (”In Praise of Shadows”) cartea este o colecție de laude subtile la adresa umbrelor, luminii și a rolului lor estetic în viața noastră de zi cu zi.


Misterul, magia, profunzimea, sensibilitatea sunt doar câteva dintre cuvintele cheie folosite de Tanizaki pentru a descrie importanța umbrelor în viața orientalilor. Acesta ne arată cum japonezii se folosesc de absență pentru a da înțeles și scop obiectelor prezente. Întunericul care cade pe pergamentul din alcov este cel care îi conferă frumusețea care îi face pe musafiri să se oprească în prag să-l admire. Lipsa înălțimii camerelor este cea care ne ajută să ne bucurăm de camerele mici de ceai și de încăperile specifice caselor tradiționale.


Eseul este departe de a fi obiectiv, dar revolta pe care Tanizaki o simte atunci când se uită la obiectele strălucitoare specifice occidentalilor, obiecte care i-au invadat viața și spațiul personal, este complet de înțeles și te ajută să îi înțelegi deznădejdea și îndârjirea. „Ceea ce numim frumusețe apare în realitatea vieții, așa încât înaintașii noștri, obligați fiind să trăiască în case întunecate, au ajuns să descopere frumusețea ce sălășluiește în umbre și în cele din urmă, să folosească umbra pentru a sluji scopurilor frumuseții.”


Tanizaki ne invită să ne uităm cu alți ochi la lipsa luminii, prezența luminii slabe în camerele întunecate dar și la urmele subtile pe care degetele noastre le lasă pe suprafețele lucioase. La frumusețea neînțeleasă și neapreciată ce se ascunde privirii în unghere.


Comentarii
Articole similare
Un băiat numit Crăciun Un băiat numit Crăciun Un băiat numit Crăciun Matt Haig
„Imposibil. O veche înjurătură din limba elfă”   Cine este...
Coraline Coraline Coraline Neil Gaiman
Apărută prima dată în 2002 la editura Bloomsbury, „Coraline”...
Fetița care a salvat Crăciunul Fetița care a salvat Crăciunul Fetița care a salvat Crăciunul Matt Haig
Ce îl ajută pe Moș Crăciun să ajungă la toți copiii de pe glob într-o...
Bird Box Bird Box. Orbește Bird Box. Orbește Josh Malerman
„Creatura de care se teme omul este chiar el însuși”   La...
Lecții periculoase Lecții periculoase Lecții periculoase Alissa Nutting
Numită și versiunea feminină a lui Chuck Palahniuk, Alissa Nutting a debutat cu un...