Elogiu umbrei

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 26 Februarie, 2021
1982
Elogiu umbrei

Jun'ichiro Tanizaki a fost unul dintre cei mai importanți scriitori japonezi moderni, mai cu seamă prin faptul că în operele sale el a militat pentru păstrarea tradițiilor nipone. El este cunoscut cititorilor români grație romanelor „Moartea lui O-Tsuya", „Jurnalul unui bătrân nebun" sau „O pisică, un bărbat și două femei". Cartea „Elogiu umbrei", recent apărută la Editura Art, în nou înființata colecție „meridiane", în traducere Magdalenei Ciubăncan, redă un eseu publicat de Tanizaki înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, în care acesta trage un puternic semnal de alarmă asupra dispariției iminente a tradițiilor japoneze și a vechilor concepte nipone despre frumos și senzualitate, despre lumină și umbră sau despre armonia formelor și a culorilor. Vina pentru această stare a lucrurilor ar aparține, în viziunea autorului, tendinței nesănătoase a japonezilor de a imita în toate modul de viață al americanilor și al europenilor din Vest. 


Eseul lui Tanizaki cucerește însă, nu atât prin subiectul în sine, căci acest „pericol" al pierderii tradițiilor este unul peren ce se poate aplica fiecărui popor în parte, cât mai curând prin maniera în care este scris, fiind îmbibat în melancolie și condimentat cu puseuri de tristețe și chiar de furie, însă bine temperată, convertită chiar în resemnare. 


De asemenea, „Elogiu umbrei" este și o veritabilă introducere în arta și cultura japoneză, oferind o sumă impresionantă de detalii despre arhitectura niponă a templelor, caselor și chiar a toaletelor, despre cele două curente ale teatrului tradițional japonez: No și Kabuki, despre ceremonia ceaiului, despre filozofia din spatele vestimentației tipice nipone și bineînțeles, despre misterul jocului dintre lumină și umbră și modul în care acesta a definit de-a lungul secolelor identitatea japoneză.


Elogiu umbrei
Elogiu umbrei
Jun'ichirō Tanizaki
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram