Elena, portretul Reginei-Mamă

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 11 Decembrie, 2019
1982

Regina-Mamă Elena a României (la naștere principesă a Elenilor și de Danemarca) a fost soția Princepului moștenitor Carol (viitorul rege Carol al II-lea) și mama regelui Mihai I al României. Născută în familia regală a Greciei, s-a căsătorit cu principele moștenitor Carol al României în 1921, dând în același an naștere principelui Mihai al României. După ce la sfârșitul anului 1925 Carol renunță la tron și la familie, pentru a rămâne în străinătate cu amanta sa, Elena Lupescu, principesa Elena rămâne în România pentru a se ocupa în continuare de educația fiului ei, devenit moștenitor al tronului. 

În timpul primei domnii a regelui Mihai (1927-1930), ea divorțează oficial de Carol. Odată cu reîntoarcerea lui Carol din străinătate și uzurparea tronului fiului său, la 8 iunie 1930, Elena pierde controlul legal asupra sorții copilului său, fiind obligată de Carol să părăsească țara. Odată cu abdicarea lui Carol al II-lea, la rugămintea mareșalului Ion Antonescu, ea revine în România și primește titlul de Regină mamă și apelativul Majestate, devenind cel mai apropiat consilier al Regelui Mihai. Deși puterea în stat era deținută în totalitate de Ion Antonescu, care a dezlănțuit un genocid împotriva minorității evreiești, Regina Elena a reușit prin intervenții pe lângă acesta să amelioreze soarta multor evrei, meritul fiindu-i recunoscut mai târziu de Institutul Yad Vashem, care i-a conferit titlul de „Drept între popoare”. În urma loviturii de stat de la 23 august 1944, și a venirii la putere a Partidului Comunist Român, dirijat direct de la Moscova, puterea monarhiei va fi sistematic diminuată, totul culminând cu abdicarea forțată a Regelui Mihai I și cu izgonirea acestuia din țară. Regina-Mamă, Elena își va însoți fiul în exil. Nu va mai reveni în România niciodată, murind în Elveția, în 1982. 

Acesta a fost, pe scurt, traseul istoric al Reginei-Mamă Elena prin destinul României. Un traseu tumultos, dar nici pe departe rămas fără ecouri importante, ea fiind practic ultimul bastion care a încercat din răsputeri să se opună tăvălugului comunist, atât încurajându-l pe încă tânărul rege Mihai să reziste presiunilor, cât și purtând personal discuții aprinse cu Petru Groza și alți demnitari comuniști. A luptat cu dârzenie și a pierdut cu demnitate, așa cum se cuvine unei adevărate regine. Mai multe despre destinul său, dar și despre personalitatea sa și influența pe care a manifestat-o asupra celor cu care a intrat în contact, dar mai ales asupra Regelui Mihai I, a Reginei Ana și nepoatelor sale, veți descoperi în paginile acestei cărți-album, realizată de către Principele Radu al României, soțul Principesei Margareta, Custodele Coroanei României.

Elena
Elena
A.S.R. Principele Radu
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram