Efectul pervers

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 03 Martie, 2016
1982

Efectul pervers este un spectacol grotesc jucat pe scena vieții, în care își dispută atenția publicului „țipătul de  furie” și „singurătatea”. Dar cine este publicul? Publicul poate fi cititorul, dar mai degrabă este însuși sufletul poetei. Pentru că tot războiul pare să se poarte în sufletul ei.

 

Acest volum de versuri este de fapt o poveste. Aceea a unei tinere maltratată fizic și sufletește de tatăl ei, care ajunge să retrăiască aceleași traume și în compania bărbaților în mâinile cărora încearcă uneori să-și odihnească sufletul zdrobit. Avem de-a face cu o fatalitate a sorții care dă naștere unei disperări fără de margini. Iar singura soluție pare a fi resemnarea și îmbrățișarea singurătății, ca ultim rău necesar admis, spre evitarea nebuniei. De altfel, volumul cuantifică nouă definiții interioare ale singurătății: „singurătatea e o femeie cu sânii goi/ ieșind din apă/ pe care nu o privește nimeni” (II); „singurătatea e o spinare de femeie frumoasă/ care se strînge în poziție fetală/ în lenjeria de pat de două persoane/ noapte de noapte” (IV).

 

Rămâne totuși refugiul în poezie ca unică formă de supraviețuire, așa cum reiese din chiar poemul de deschidere: „mă întorc la poezie cum m-aș întoarce la mare/ intru în ea desculță/ și goală/ și temătoare/ mai întâi până la genunchi/ apoi tot mai adînc/ pînă la sîni, pînă la umeri, pînă la buze/ iau o înghițitură zdravănă, sărată/ mă las trasă de curenți/ amețesc” (supraviețuire).

Din punct de vedere al stilului, poezia Petronelei Rotar se distinge prin versuri scurte, percutante, imagini puternice, voce ascuțită și nerv, fie el în stare larvară, fie în deplină maturitate. O lectură ca o supradoză de luciditate, o lectură ca o îmbrățișare.

Efectul pervers
Efectul pervers
Petronela Rotar
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram